Domů » Švédský mandlový dort
Švédský mandlový dort (bez lepku, bez laktózy, paleo, lowcarb, keto)

Švédský mandlový dort

Už jste ochutnali tradiční švédský mandlový dort? Základem je nadýchaný korpus z bílků a mletých mandlí, který je uvnitř i zvenku potřený máslovým krémem a posypaný plátky mandlí. U nás se s ním můžete setkat v obchodních domech IKEA, kde je součástí nabídky restaurace, nebo si ho můžete koupit v mražené podobě domů.

Tento mandlový dort je přirozeně bezlepkový a velmi snadno ho připravíte také bez laktózy, pokud nahradíte smetanu v krému například kokosovým mlékem. Pokud dále nahradíte cukr jiným vaším oblíbeným sladidlem, můžete mít dort také ve verzi vhodné pro paleo, low carb či keto stravování.

Švédský mandlový dort (bez lepku, bez laktózy, paleo, lowcarb, keto)

Receptů na domácí švédský mandlový dort naleznete celou řadu a všechny jsou si velmi podobné. Já konkrétně vycházela z receptu, který je ke shlédnutí na YouTube profilu
Last Minute Kitchen: https://www.youtube.com/watch?v=An2kAib8mEs. Před přípravou dortu doporučuji video shlédnout pro lepší představu.

Věděli jste, že

Mandle mají ze všech ořechů nejvyšší obsah bílkovin (20 % z celkové kalorické hodnoty) a jsou bohaté na antioxidanty, fytonutrienty, vitaminy, minerály a rostlinné steroly, které podporují zdraví a snižují riziko některých chorob. Mandle jsou dále jedním z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu E, a vitaminů skupiny B. Jsou také skvělým zdrojem železa, vápníku, manganu, mědi, hořčíku a fosforu.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Švédský mandlový dort (bez lepku, bez laktózy, paleo, lowcarb, keto)

Počet porcí

12

Příprava

15-20 minut

Pečení

15-20 minut

Vaření/restování

5-10 minut

Suroviny

  • Těsto
  • 4 bílky

  • 1 1/4 hrnku (cca 150 g) mletých mandlí

  • 2 lžíce (cca 40 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • špetka soli

  • Krém
  • 4 žloutky

  • 1/2 hrnku (cca 100 g) přepuštěného másla

  • 1/2 hrnku (cca 100 ml) kokosového mléka

  • 4 lžíce (cca 80 g) medu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Na posypání
  • 1/2 hrnku (cca 40 g) plátků mandlí

Postup

  • Dáme předehřát troubu na 180 °C a začneme přípravou těsta. Z bílků se špetkou soli si vyšleháme sníh. Za stálého šlehání k němu postupně přidáváme med nebo jiné zvolené sladidlo. Poté do sněhu opatrně vmícháme mleté mandle.
  • Těsto rozdělíme na dvě části a upečeme dvě stejně velké placky o průměru 20 cm. Nejjednodušší způsob je použít dvě stejně velké dortové formy. Pokud nemáte, stačí podle jedné dortové formy či jiného vzoru vytvořit dvě stejně velké placky na plech vyložený pečícím papírem. Těsto drží pohromadě a nerozpadne se, sama tento způsob využívám. Zároveň je možné upéct jeden dort, který následně po vychladnutí rozkrojíte. Počítejte však s tím, že je těsto dost tenké, chce to tedy poměrně přesný řez. Také doporučuji v tomto případě protáhnout dobu pečení cca o 5 minut.
  • Těsto pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut.
  • Mezitím si připravíme krém. Žloutky, med, kokosové mléko a vanilkový extrakt smícháme v malém hrnci pomocí metličky. Poté vaříme na velmi mírném stupni po dobu 5-10 minut, dokud nám krém nezhoustne. Přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólií tak, aby se fólie dotýkala krému, a necháme zcela vychladnout.
  • Dále si na pánvi na mírném plameni krátce opražíme plátky mandlí (cca 5 minut). Mandle pravidelně míchejte, aby se vám nespálily.
  • Jakmile máme vychladlý korpus i krém, můžeme se pustit do finálního dortu. Nejprve si vyšleháme máslo, do kterého následně za stálého šlehání postupně přidáváme připravený krém. Poté částí hotového krému potřeme jeden korpus a přiklopíme druhým. Zbytkem krému potřeme dort z vrchu i dokola a posypeme plátky mandlí. Hotový dort necháme před podáváním vychladnout v lednici cca 2 hodiny.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 241 kcal
Bílkoviny 5,4 g
Sacharidy 10 g
Tuky 20 g

*Uvedené nutriční hodnoty platí pro verzi s medem a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*