Trvalo mi dlouho, než jsem přišla na chuť ovesné kaši. Dlouho jsem nechápala, co na ní všichni mají. Dnes už to vím a protože jsem v kuchyni ráda kreativní, zkouším různé varianty ovesné kaše. Zde na blogu už najdete recept například na rychlou ovesnou kaši bez vaření a pečenou ovesnou kaši.
Níže naleznete recept na klasickou ovesnou kaši vyladěnou k dokonalosti. Ovesné vločky doporučuji použít celé raději než jemné. Použít můžete i jiné vločky (např. žitné), případně různé vločky nakombinovat. Dále velmi doporučuji přidat do ovesné kaše vejce, díky kterému nejen dodáte do kaše bílkoviny, ale také bude kaše krásně nadýchaná.
Hotovou ovesnou kaši doporučuji podávat s bílým řeckým jogurtem, skyr nebo tvarohem. Díky tomu dodáte do jídla pořádnou porci bílkovin a kaše vás zasytí na delší dobu. Dále doporučuji přidat porci vašeho oblíbeného ovoce, můžete použít čerstvé, sušené, lyofilizované nebo rozmrazit mražené. Navrch přidejte ještě ještě pár oříšků nebo lžičku ořechového másla a máte dokonalou ovesnou kaši.
Na klasickou ovesnou kaši budete potřebovat jen pár jednoduchých ingrediencí.
- Ovesné vločky: doporučuji použít celé ovesné vločky raději než jemné. Kromě ovesných můžete použít i jiné vločky (např. žitné), případně různé vločky nakombinovat.
- Mléko nebo rostlinnou alternativu. Za sebe mám nejradši mandlové nebo ovesné mléko, využít však můžete jakékoli vaše oblíbené, případně si připravit domácí.
- Vejce. Díky němu nejen dodáte do kaše bílkoviny, ale také je díky němu kaše krásně nadýchaná. Pokud nechcete, můžete vejce samozřejmě vynechat. Případně můžete použít pouze bílky, například pokud vám zbyly po pečení vánočního cukroví.
- Sladidlo. Zde opět můžete použít jakékoli vaše oblíbené. Osobně mám nejradši javorový sirup, ale hodí se i jakýkoli jiný sirup nebo cukr.
- Jako poslední ingredience patří do receptu vanilkový extrakt nebo skořice, případně jiné vaše oblíbené koření. Vanilkový extrakt se u nás bohužel těžko shání ve větším množství a za rozumnou cenu. Snadno si však vyrobíte vlastní domácí vanilkový extrakt. Alkoholu v extraktu se nemusíte bát, při pečení by se měl vypařit. A pokud vanilkový extrakt nemáte, můžete ho v receptu vynechat.
Chcete vyzkoušet i jiné než ovesné kaše? Pak vřele doporučuji mou oblíbenou pohankovou krupicovou kaši, kaši z rýžové krupičky (připravíte stejně jako pohankovou), amarantovou kaši nebo rýžovou.
Klasická ovesná kaše
1
do 5 minut
do 5 minut
Suroviny
½ hrnku (40-50 g) celých ovesných vloček
½ hrnku (100-120 ml) mléka nebo rostlinné alternativy
1 vejce
1 lžíce sladidla (např. javorového sirupu)
1 lžička vanilkového extraktu nebo skořice
Postup
- Všechny ingredience dejte do menšího hrnce a promíchejte. Doporučuji použít metličku, pokud máte, ale vystačíte si i s obyčejnou vařečkou.
- Vařte do zhoustnutí podle toho, jakou máte rádi konzistenci. Kaše je hotová během pár minut. V průběhu vaření často míchejte, aby se vám kaše nepřipálila.
- Hotovou kaši přendejte do misky nebo talíře a ozdobte podle chuti. Přidat můžete například tvaroh, bílý řecký jogurt nebo skyr pro dodání porce bílkovin. Dále doporučuji přidat ještě porci ovoce a nakonec pár vašich oblíbených oříšků nebo trochu ořechového másla.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 276 kcal |
Bílkoviny | 12 g |
Sacharidy | 34,3 g |
Tuky | 9,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.