Domů » Perník se švestkovými povidly
Perník se švestkovými povidly (bez lepku, bez laktózu, paleo)

Perník se švestkovými povidly

Když se vám urodí větší množství švestek, vyplatí se část zpracovat na povidla. Výroba domácích švestkových povidel je velmi jednoduchá. Kromě čerstvých švestek můžete povidla připravit i ze švestek mražených nebo sušených. Všechny postupy najdete v mém receptu na domácí švestková povidla.

Když už máme hotová švestková povidla, můžeme je samozřejmě mlsat jen tak, případně s nimi ochutit kaši, lívance nebo sladká míchaná vajíčka. Mně to ale nedalo a chtěla jsem vymyslet i nějaký recept, kde bych švestková povidla dala přímo do těsta. Nakonec vyhrál nápad na perník se švestkovými povidly a po pár testech jsem vychytala skvělý recept. Věřím, že si ho zamilujete i vy.

Perník se švestkovými povidly (bez lepku, bez laktózu, paleo)

Hotový perník můžete ještě polít čokoládovou polevou a ozdobit například plátky mandlí, nebo ho rozkrojit a doprostřed namazat vaši oblíbenou marmeládu. Já osobně ho mám nejradši jen čistý, ale je to na každém, na co má chuť.

Verze bez alergenů (AIP/vegan)

Perník se švestkovými povidly můžete snadno připravit také bez alergenů. V této verzi je pak perník veganský a vhodný při eliminační fázi autoimunitního protokolu. Pro odstranění alergenů z receptu použijte místo mandlové mouky mouky z tygřích ořechů, slepičí vejce vyměňte za tzv. vejce želatinové a na místo kakaa použijte karob. Pokud jste právě v AIP eliminaci, neměli byste ani kupovanou směs na perníkové koření. To můžete nahradit za 1 lžičku skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého hřebíčku a ¼ lžičky mleté vanilky.

Že vám suroviny jako mouka z tygřích ořechů, karob nebo želatinové vejce nic neříkají? Mrkněte do mé kuchařky s názvem Dezerty bez alergenů, kde kromě mnoha dalších skvělých sladkých receptů bez běžných alergenů (tedy bez lepku, laktózy, vajec, sóji, ořechů a dalších) najdete také bližší informace o méně známých surovinách, které v receptech používám. Tento seznam je součástí i ukázky kuchařky, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma zde.

Dezerty bez alergenů

Počet porcí

12 kousků

Příprava

5-10 minut

Pečení

25 minut

Suroviny

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 175 °C.
  • V míse smícháme nejprve mouky, kakao, jedlou sodu a perníkové koření.
  • Přidáme švestková povidla a zbylé ingredience (vejce, med, a ocet) a vše promícháme.
  • Hotové těsto přendáme do formy vyložené pečícím papírem. Uvedené množství vystačí na malou zapékací formu o rozměrech přibližně 18×16 cm.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Hotový perník poznáme pomocí testu se špejlí, na kterou by se po zapíchnutí do těsta a vytažení nemělo lepit těsto.
Perník se švestkovými povidly (bez lepku, bez laktózu, paleo)
Výživové údaje* na 1 kousek
Energie 107 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 12,7 g
Tuky 5,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*