Na tento recept mě před časem přivedl kamarád. Přiznám se, že jsem do té doby o kreolské kuchyni neslyšela. Ta má podle Wikipedie svůj původ ve státě Louisiana, který se nachází na jihu USA. Mísí se zde vlivy západoafrické, francouzské a španělské kuchyně s kuchyní původních obyvatel Ameriky i současné kuchyně jihu Spojených států.
Když jsem začala na internetu vyhledávat recepty na kreolské kuře, narazila jsem na mnoho různých receptů, které měly kromě kuřete, i když pokaždé jiné jeho části, společné hlavně jedno: kreolské koření. Jedná se o směs koření, ve které nejčastěji najdete sušenou cibuli, česnek, bylinky a různé druhy pepře a paprik, včetně v kreolské kuchyni oblíbeného kajenského pepře. Kreolské koření můžete buď koupit, nebo si ho vyrobit sami doma, například podle receptu uvedeného níže.

Věděli jste, že
Kajenský pepř nemá, kromě svého názvu, s pepřem nic společného. Jedná se o jednu z odrůd chilli papriček, která patří spíše k těm pálivějším. Pálení v ústech při konzumaci jídel ochucených kajenským pepřem nebo chilli má na svědomí alkaloid kapsaicin. Ten má mnoho prokazatelných léčivých účinků. Mimo jiné je kapsaicin považován za protizánětlivý a antioxidační a má i určité protirakovinné účinky. Dále pomáhá při bolestech tím, že snižuje hladinu látky zvané substance P, která přenáší pocit bolesti z nervových zakončení do mozku.
Kajenský pepř pomáhá bojovat také s nachlazením a uvolňuje ucpaný nos, ideální je přidat špetku kajenského pepře do polévky nebo horkého nápoje, například horké čokolády. Již po staletí se kajenský pepř využívá pro léčbu žaludečních problémů, nechutenství a problémy oběhového systému. Pravděpodobně také povzbuzuje metabolismus a na pár hodin po jídle zrychluje spalování energie. V neposlední řadě obsahuje kajenský pepř vysoké množství vitaminu C.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

4
30 minut
30 minut
Suroviny
4 kuřecí čtvrtky
4 větší rajčata (cca 500 g)
2 červené papriky
2 žluté papriky
2 jarní cibulky
4 stroužky česneku
šťáva z 1/2 citrónu
2 lžíce oleje na smažení
pár snítek čerstvého tymiánu (volitelně)
pár snítek čerstvého rozmarýnu (volitelně)
pepř
sůl
- 2 lžíce kreolského koření
1/2 lžíce mleté papriky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušené cibule
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného oregana
1/2 lžičky sušené bazalky
1/2 lžičky kajenského pepře
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky uzené papriky (volitelně)
1/4 lžičky mletého pepře
Postup
- Kuřecí čtvrtky si pro lepší manipulaci rozdělíme každou na dvě části. Poté je osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.
- Do větší pánve nalijeme olej a opečeme na něm kuřecí kousky asi 3-4 minuty z každé strany.
- Mezitím si nakrájíme jarní cibulku, česnek a papriky.
- Opečené kuře dáme stranou do pekáče a do pánve po kuřeti dáme obdělat nakrájenou zeleninu.
- V mezičase si necháme předehřát troubu na 180 °C a připravíme zbytek ingrediencí. Nakrájíme rajčata na kostičky a v misce smícháme koření na kreolskou směs (pokud již nemáme hotovou).
- Rajčata a koření přidáme k osmahnuté zelenině, vše řádně promícháme a dáme do pekáče ke kuřeti. Pokud máme, přidáme ještě pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut, dokud není kuře zcela propečené.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 429 kcal |
Bílkoviny | 39,7 g |
Sacharidy | 18,2 g |
Tuky | 22,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.