Domů » Pečené kuře na kreolský způsob
Pečené kuře na kreolský způsob (Paleo, Whole30, Lowcarb, Keto, GAPS)

Pečené kuře na kreolský způsob

Na tento recept mě před časem přivedl kamarád. Přiznám se, že jsem do té doby o kreolské kuchyni neslyšela. Ta má podle Wikipedie svůj původ ve státě Louisiana, který se nachází na jihu USA. Mísí se zde vlivy západoafrické, francouzské a španělské kuchyně s kuchyní původních obyvatel Ameriky i současné kuchyně jihu Spojených států.

Když jsem začala na internetu vyhledávat recepty na kreolské kuře, narazila jsem na mnoho různých receptů, které měly kromě kuřete, i když pokaždé jiné jeho části, společné hlavně jedno: kreolské koření. Jedná se o směs koření, ve které nejčastěji najdete sušenou cibuli, česnek, bylinky a různé druhy pepře a paprik, včetně v kreolské kuchyni oblíbeného kajenského pepře. Kreolské koření můžete buď koupit, nebo si ho vyrobit sami doma, například podle receptu uvedeného níže.

Věděli jste, že

Kajenský pepř nemá, kromě svého názvu, s pepřem nic společného. Jedná se o jednu z odrůd chilli papriček, která patří spíše k těm pálivějším. Pálení v ústech při konzumaci jídel ochucených kajenským pepřem nebo chilli má na svědomí alkaloid kapsaicin. Ten má mnoho prokazatelných léčivých účinků. Mimo jiné je kapsaicin považován za protizánětlivý a antioxidační a má i určité protirakovinné účinky. Dále pomáhá při bolestech tím, že snižuje hladinu látky zvané substance P, která přenáší pocit bolesti z nervových zakončení do mozku.

Kajenský pepř pomáhá bojovat také s nachlazením a uvolňuje ucpaný nos, ideální je přidat špetku kajenského pepře do polévky nebo horkého nápoje, například horké čokolády. Již po staletí se kajenský pepř využívá pro léčbu žaludečních problémů, nechutenství a problémy oběhového systému. Pravděpodobně také povzbuzuje metabolismus a na pár hodin po jídle zrychluje spalování energie. V neposlední řadě obsahuje kajenský pepř vysoké množství vitaminu C.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Počet porcí

4

Příprava

30 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 4 kuřecí čtvrtky

  • 4 větší rajčata (cca 500 g)

  • 2 červené papriky

  • 2 žluté papriky

  • 2 jarní cibulky

  • 4 stroužky česneku

  • šťáva z 1/2 citrónu

  • 2 lžíce oleje na smažení

  • pár snítek čerstvého tymiánu (volitelně)

  • pár snítek čerstvého rozmarýnu (volitelně)

  • pepř

  • sůl

  • 2 lžíce kreolského koření
  • 1/2 lžíce mleté papriky

  • 1 lžička sušeného česneku

  • 1 lžička sušené cibule

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • 1/2 lžičky sušeného oregana

  • 1/2 lžičky sušené bazalky

  • 1/2 lžičky kajenského pepře

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/4 lžičky uzené papriky (volitelně)

  • 1/4 lžičky mletého pepře

Postup

  • Kuřecí čtvrtky si pro lepší manipulaci rozdělíme každou na dvě části. Poté je osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou.
  • Do větší pánve nalijeme olej a opečeme na něm kuřecí kousky asi 3-4   minuty z každé strany.
  • Mezitím si nakrájíme jarní cibulku, česnek a papriky.
  • Opečené kuře dáme stranou do pekáče a do pánve po kuřeti dáme obdělat nakrájenou zeleninu.
  • V mezičase si necháme předehřát troubu na 180 °C a připravíme zbytek ingrediencí. Nakrájíme rajčata na kostičky a v misce smícháme koření na kreolskou směs (pokud již nemáme hotovou).
  • Rajčata a koření přidáme k osmahnuté zelenině, vše řádně promícháme a dáme do pekáče ke kuřeti. Pokud máme, přidáme ještě pár snítek čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut, dokud není kuře zcela propečené.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 429 kcal
Bílkoviny 39,7 g
Sacharidy 18,2 g
Tuky 22,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*