Poté, co jsem postupně vytvořila a prostřednictvím tohoto blogu s vámi sdílela již více než 100 receptů na “paleo” dezerty bez lepku a bez mléka, mě poslední dobou začalo bavit zkoušet nové suroviny a postupy přípravy. Kromě toho se také snažím, aby mé sladké recepty obsahovaly vyvážený poměr živin.
Jedním z takových mých nových receptů jsou tyto nadýchané mrkvové muffiny. Ty jsou navíc poměrně nízkokalorické, takže si je můžete bez obav dopřát i v případě snahy o hubnutí. Hodí se nejen jako lehký dezert po jídle či ke kávě, ale i jako zdravá sladká snídaně, která vás zasytí na celé dopoledne.
Mrkvové muffiny doporučuji podávat s řeckým jogurtem na místo polevy a posypané plátky mandlí nebo jinými nasekanými ořechy. Přidáním řeckého jogurtu dodáte muffinům porci bílkovin navíc, díky čemuž vás zasytí ještě na delší dobu. Místo řeckého jogurtu se skvěle hodí také skyr nebo klasický český tvaroh ve vaničce. Pokud chcete mrkvové muffiny ještě více ozvláštnit, můžete zkusit dát před upečením doprostřed muffinu trochu vašeho oblíbeného ořechového másla.
Jak jsem již zmínila, a mohli jste si zde na blogu již dříve všimnout, v poslední době do svých receptů zařazuji i různé nové suroviny, které jsem dříve nepoužívala. Při přípravě dezertů jsem si obzvlášť oblíbila například ovesné vločky, které jsou mimo jiné skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, kvalitních komplexních sacharidů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Z ovesných vloček si navíc snadno připravíte ovesnou mouku, jednoduše tak, že je namelete najemno (používám k tomu nožový mlýnek na kávu). Ovesnou moukou pak můžete ve většině receptů nahradit klasickou bílou mouky.
Vyzkoušejte také další mé recepty z ovesných vloček a ovesné mouky, například
- rychlou ovesnou kaši bez vaření
- lívance z ovesných vloček
- lívance s jablky
- pečené křupavé müsli
- domácí müsli tyčinky
- domácí flapjack
- bezlepkové brownies s malinami
- cuketový perník
- ovesné sušenky s rozinkami
- jemné cereální sušenky
- raw sušenky s kousky čokolády
Nadýchané mrkvové muffiny
12 muffinů
15-20 minut
30 minut
Suroviny
3-4 středně velké mrkve (cca 200 g po oškrábání a nastrouhání)
1 hrnek (cca 120 g) ovesné mouky nebo najemno mletých ovesných vloček
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky
1 hrnek (cca 200 g) řeckého jogurtu
3 vejce
4 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla
2 lžičky prášku do pečiva nebo ½ lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nechte předehřát troubu na 175 °C.
- Mrkve očistěte, nastrouhejte najemno a dejte stranou.
- V míse smíchejte nejprve suché ingredience na těsto, tedy ovesnou a mandlovou mouku, prášek do pečiva a skořici. Poté přidejte zbylé ingredience a vytvořte těsto, do kterého ještě přidejte nastrouhanou mrkev.
- Těstem naplňte formy na muffiny. Nedávejte formy úplně plné, těsto při pečení nabyde na objemu. Doprostřed muffinu můžete dát také trochu vašeho oblíbeného ořechového másla, které výsledný muffin zajímavě ozvláštní.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 30 minut.
- Doporučuji podávat s řeckým jogurtem na místo polevy a posypané plátky mandlí nebo jinými nasekanými ořechy.
Výživové údaje* | na 1 muffin |
---|---|
Energie | 131 kcal |
Bílkoviny | 6,2 g |
Sacharidy | 11,3 g |
Tuky | 6,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.
Dobrý den, můžu použít místo Řeckého jogurtu i obyčejný bílý? Děkuji.
Pěkný den, nezkoušela jsem, ale teoreticky by to fungovat mohlo. Záleží, jaký máte jogurt, řecký je hodně hustý, takže nějaký hustší bílý bych klidně vyzkoušela.