Domů » Bezlepkové brownies s malinami
Bezlepkové brownies s malinami

Bezlepkové brownies s malinami

Receptů na brownies, tedy hnědý kakaový koláč, najdete na internetu obrovské množství v mnoha různých variantách (například čokoládové brownies, veganské brownies nebo třeba fazolové brownies). Sama jich mám také již pár na kontě, konkrétně cuketové brownies, batátové brownies (recept najdete v kuchařce Dezerty bez alergenů), brownies z červené řepy a mé velmi oblíbené nepečené raw brownies.

Tentokrát tu pro vás mám bezlepkové brownies s malinami. Kombinace čokoládového těsta a malin doplněná o plátky mandlí a semínka je za mě naprosto skvělá. Těsto jsem vyzkoušela v mnoha variantách, s čokoládou i bez, různý poměr ingrediencí, a nakonec se mi nejvíce osvědčil recept, který najdete níže.

Základem mého bezlepkového brownies je ovesná mouka. Tu můžete koupit ve zdravé výživě nebo si ji jednoduše vyrobit doma tím, že najemno namelete ovesné vločky. Výborně se k tomuto účelu hodí například nožový mlýnek na kávu.

Bezlepkové brownies s malinami

Jsou ovesné vločky vhodné pro bezlepkovou dietu?

Přestože oves sám o sobě neobsahuje lepek, pro bezlepkovou dietou bývá poměrně sporný. Zatímco někdo ho toleruje bez problému, někomu může způsobovat zažívací potíže. Hlavní problém je v tom, že oves může být “kontaminován” při zpracování pšenicí, žitem nebo ječmenem (více zde). Pokud tedy kupujete ovesnou mouky či ovesné vločky, pečlivě sledujte údaje na obalu, kde je vždy uvedeno, zda výrobek lepek obsahuje či nikoli. Dále bývá v souvislosti s lepkem zmiňována bílkovina avenin v něm obsažená. Ta by však měla být podle dostupných studií pro celiaky bezpečná (více zde). Přesto bývá obecně oves celiakům doporučován v omezené míře. Je tedy třeba oves individuálně vyzkoušet a sledovat reakce vlastního těla.

Bezlepkové brownies s malinami

Počet porcí

9 kousků

Příprava

10 minut

Pečení

35 minut

Suroviny

  • těsto
  • ½ hrnku (cca 60 g) ovesné mouky nebo najemno mletých ovesných vloček

  • 2 vejce

  • ½ hrnku (cca 100 g) másla (pro variantu bez laktózy použijte ghí / přepuštěné máslo)

  • ½ hrnku (cca 60 g) kakaového prášku (já používám raw nepražené)

  • ⅓ hrnku (80 ml) javorového sirupu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • volitelně
  • ½ hrnku (cca 50 g) malin (mohou být čerstvé i mražené)

  • ¼ hrnku (cca 25 g) plátků mandlí (nebo jiných oříšků) a semínek

Postup

  • Nechte předehřívat troubu na 175 °C a připravte si pečící formu. Já používám formu o rozměrech cca 16×16 cm a doporučuji ji vyložit pečícím papírem.
  • Máslo rozpusťte a následně smíchejte všechny ingredience na kakaové těsto dohromady.
  • Těsto nalijte do připravené formy a podle chuti posypte malinami, plátky mandlí a semínky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 35 minut.
  • Nechte zcela vychladnout, ideálně ještě ztuhnout v lednici a až poté krájejte a podávejte.
Bezlepkové brownies s malinami
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 196 kcal
Bílkoviny 4,8 g
Sacharidy 14,5 g
Tuky 13 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*