Domů » Domácí flapjack
Domácí flapjack

Domácí flapjack

Už jste vyzkoušeli flapjack? Jejich nabídka v českých obchodech se v poslední době docela rozšiřuje, seženete je jak v prodejnách zdravé výživy, tak i v běžných supermarketech. Já osobně jsem si flapjack oblíbila hned na první ochutnání. I když musím říct, že kupované verze, které jsem zatím ochutnala, jsou na můj vkus až přespříliš sladké, takže jsem neváhala a vytvořila vlastní recept na domácí flapjack, který si navíc můžete upravit podle vlastní chuti a nespoléhat na nabídku obchodů.

A o co se vlastně jedná?

Flapjack je ovesná pečená tyčinka, kterou v základu tvoří jen 4 ingredience: ovesné vločky, máslo, cukr a zlatý sirup. Že jste ještě neslyšelo i zlatém sirupu? Není divu, u nás příliš známý není, svou popularitu má především v Británii. Stručně řečeno jde o sladký zlatavý sirup, který velmi snadno nahradíte 1:1 např. medem nebo javorovým sirupem.

Recept na flapjack jsem vyzkoušela v mnoha variantách. Abych dosáhla požadované konzistence, kdy je flapjack měkký a zároveň drží pohromadě, vždy byl výsledek neskutečně sladký. Což pravděpodobně tradiční flapjack má být. Na mě je to ale moc, a tak jsem si na zjemnění chuti a udržení konzistence pomohla přidáním mléka. Konkrétně doporučuji použít mléko ovesné, které koupíte i v běžných supermarketech za pár korun.

Domácí flapjack

Domácí flapjack

Počet porcí

8 ks

Příprava

10 minut

Pečení

15-20 minut

Suroviny

  • 2 hrnky (cca 200 g) ovesných vloček

  • ½ hrnku (cca 100 g) másla (pro variantu bez laktózy použijte ghí / přepuštěné máslo)

  • ¼ hrnku (60 ml) javorového sirupu nebo jiného sladidla

  • ¼ hrnku (60 ml) mléka (doporučuji ovesné)

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • špetka soli

  • ½ hrnku (cca 60 g) vašich oblíbených ořechů nebo sušeného ovoce (volitelně) 

Postup

  • Nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou si vyložte pečícím papírem (já používám formu cca 16×16 cm).
  • Máslo, mléko, sladidlo, vanilkový extrakt a sůl dejte do hrnce a roztopte.
  • Poté plotnu vypněte, přidejte ovesné vločky a případně nasekané oříšky či sušené ovoce a vše společně promíchejte.
  • Směs přendejte do připravené formy, upěchujte a pečte na 180 °C 15-20 minut, dokud nezačnou okraje lehce hnědnout.
  • Nechte zcela vychladnout a nakrájejte na jednotlivé kousky.
Domácí flapjack
Výživové údaje* na 1 flapjack
Energie 258 kcal
Bílkoviny 3,8 g
Sacharidy 21 g
Tuky 17 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*