Často kladené dotazy

Na některé otázky ohledně svých receptů odpovídám tak často, že jsem se rozhodla ty nejčastější dotazy sepsat přímo sem na blog. Pokud byste na mě měli jakékoli další otázky, neváhejte mě kontaktovat, ať už prostřednictvím e-mailu nebo sociálních sítí.

1. Co je plantain?

Plantain je druh banánu známý také jako zeleninový banán nebo banán na vaření. Oproti klasickému banánu je obvykle mnohem větší a spíše než na přímou konzumaci je vhodný na vaření a pečení. Skvěle se hodí jako náhrada mouky, neboť je hodně moučný a navíc přirozeně bezlepkový, díky čemuž bývá oblíbený mezi celiaky. Pokud je dostatečně zralý, je navíc dost sladký, aby posloužil zároveň jako sladidlo. Dezerty z něj tak není třeba doslazovat. Z nezralých zelených plantainů si můžete připravit například zdravější variantu chipsů.

Plantainové chipsy

V České republice můžete plantainy koupit například v prodejnách Globus, Makro či Delmart, na Rohlik.cz a u některých Vietnamců prodávajících ovoce a zeleninu (ku příkladu v Praze u stanice metra Hradčanská v ulici Dejvická). Plantainy koupíte obvykle zelené a doma vám během pár dní dozrají. Zralé plantainy jsou tmavě žluté, někdy s černými skvrnami.

Plantainy můžete skladovat buď při pokojové teplotě, kde vám snadno dozrají, nebo v chladu (klidně i v lednici), čímž zrání zpomalíte. Rozhodně nedávejte plantainy do mrazáku, zčernají a konzistencí připomínají gumu, což má vliv i na výslednou chuť jídla.

2. Mohu nahradit plantain banánem?

Já to nedoporučuji, jedná se opravdu o jiný druh se specifickými vlastnostmi, které klasický banán nemá.

Pokud se vám plantain nedaří sehnat na žádném z doporučených míst (viz předchozí dotaz), zvolte raději jiný recept. Zde na blogu najdete spoustu skvělých jednoduchých receptů na zdravé sladké mlsání bez lepku a bez cukru.

3. Jak velký hrnek mám použít?

Ráda při vaření a pečení používám pro usnadnění práce odměrky místo přesného vážení na kuchyňské váze. Mé recepty prakticky nikdy nepotřebují přesné množství určité suroviny. Místo odměrek můžete použít i obyčejný čtvrtlitrový hrnek, polévkovou lžíci a lžičku.

Konkrétní objem mých odměrek je:
hrnek – cca 240 ml
lžíce – cca 15 ml
lžička – cca 5 ml

4. Kde seženu …(doplňte si)?

Kromě výše zmíněných plantainů je možné veškeré suroviny, které používám, koupit i v běžných supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou.