Pečená krkovice s bramborami a kokosovým mlékem

Jistě jste si nemohli nevšimnout, že se vyžívám v jednoduchých a na přípravu nenáročných jídlech. Můžete to přisuzovat nedostatku kreativity, já však opravdu věřím, že v jednoduchosti je síla. Toto pravidlo uplatňuji nejen v kuchyni, ale i v ostatních oblastech svého života. Jednoduše se snažím si zbytečně nekomplikovat život.

Tento recept je toho důkazem. Je tak jednoduchý, že to snad už víc ani nejde. A přesto je výsledek vynikající. Pravděpodobně proto se stal jedním z nejoblíbenějších receptů mojí mamky, která nikdy nebyla na dlouhé a složité vyvařování. U nás doma se toto jídlo podávalo pod názvem kotlety se šlehačkou a připravovalo z vepřových kotlet, brambor a smetany. Já jsem si ho, jak už tak u mě bývá zvykem, trochu poupravila. Místo kotlet používám raději krkovici, která je šťavnatější, a smetanu nahrazuji kokosovým mlékem.

Místo klasických brambor můžete jídlo stejně dobře připravit i s batáty. V tomto případě doporučuji vrstvu batát trochu více osolit.

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

2 hodiny

Suroviny

  • 4 plátky vepřové krkovice nebo kotlety

  • 1 kg brambor

  • 1 hrnek (cca 250 ml) kokosového mléka

  • sůl

  • pepř (volitelně)

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 150 °C.
  • Plátky masa naklepeme a osolíme (případně i opepříme) z obou stran.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • Do zapékací mísy dáme na dno dva plátky masa. Na ně vyskládáme vrstvu nakrájených brambor (polovinu z celého množství) a osolíme je.
  • Na brambory dáme opět plátky masa a ještě jednu vrstvu brambor.
  • Vše zalijeme hrnkem kokosového mléka.
  • Pečeme přiklopené v předehřáté troubě 2 hodiny.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 527 kcal
Bílkoviny 34,65 g
Sacharidy 39 g
Tuky 25,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*