Jistě jste si nemohli nevšimnout, že se vyžívám v jednoduchých a na přípravu nenáročných jídlech. Můžete to přisuzovat nedostatku kreativity, já však opravdu věřím, že v jednoduchosti je síla. Toto pravidlo uplatňuji nejen v kuchyni, ale i v ostatních oblastech svého života. Jednoduše se snažím si zbytečně nekomplikovat život.
Tento recept je toho důkazem. Je tak jednoduchý, že to snad už víc ani nejde. A přesto je výsledek vynikající. Pravděpodobně proto se stal jedním z nejoblíbenějších receptů mojí mamky, která nikdy nebyla na dlouhé a složité vyvařování. U nás doma se toto jídlo podávalo pod názvem kotlety se šlehačkou a připravovalo z vepřových kotlet, brambor a smetany. Já jsem si ho, jak už tak u mě bývá zvykem, trochu poupravila. Místo kotlet používám raději krkovici, která je šťavnatější, a smetanu nahrazuji kokosovým mlékem.

Místo klasických brambor můžete jídlo stejně dobře připravit i s batáty. V tomto případě doporučuji vrstvu batát trochu více osolit.
4
10 minut
2 hodiny
Suroviny
4 plátky vepřové krkovice nebo kotlety
1 kg brambor
1 hrnek (cca 250 ml) kokosového mléka
sůl
pepř (volitelně)
Postup
- Necháme předehřát troubu na 150 °C.
- Plátky masa naklepeme a osolíme (případně i opepříme) z obou stran.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Do zapékací mísy dáme na dno dva plátky masa. Na ně vyskládáme vrstvu nakrájených brambor (polovinu z celého množství) a osolíme je.
- Na brambory dáme opět plátky masa a ještě jednu vrstvu brambor.
- Vše zalijeme hrnkem kokosového mléka.
- Pečeme přiklopené v předehřáté troubě 2 hodiny.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 527 kcal |
Bílkoviny | 34,65 g |
Sacharidy | 39 g |
Tuky | 25,5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.