Už jste vyzkoušeli amarant? Jedná se o přirozeně bezlepkovou pseudoobilovinu nabitou makro i mikro živinami (mezi tzv. pseudoobiloviny se kromě amarantu řadí i známější pohanka a quinoa). Amarant pořídíte v podobě drobných zrníček. Ta se nejčastěji praží na popcorn, nebo si z nich můžete připravit amarantovou kaši (recept níže).
Amarantovou kaši doporučuji podávat s ovocem, použít můžete čerstvé nebo rozvařit mražené. Skvěle se na kaši hodí také tvaroh, skyr nebo řecký jogurt, které vám dodají porci bílkovin navíc pro delší pocit sytosti a navíc kaši příjemně zjemní. Navrch můžete přidat ještě vaše oblíbené oříšky nebo ořechové máslo.
Pokud máte rádi sladké snídaně v podobě kaší, vyzkoušejte i mou pohankovou krupicovou kaši nebo rychlou ovesnou kaši bez vaření.

Amarantová kaše
1
5-10 minut
25 minut
Suroviny
¼ hrnku (cca 50 g) amarantu
¾ hrnku (180 ml) vody
¼ hrnku (60 ml) vašeho oblíbeného mléka (může být i rostlinné)
½-1 odměrka (15-30 g) vašeho oblíbeného proteinu, doporučuji protein bez příchuti (volitelně)
½ lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla (volitelně)
½ lžičky skořice nebo vanilkového extraktu
špetka soli
Postup
- Amarant společně s vodou a špetkou soli promíchejte v hrnci a přiveďte k varu. Poté vařte pod pokličkou na mírném plameni/stupni 25 minut.
- Uvařený amarant můžete nechat vychladnout, uložit do lednice a použít pro přípravu kaše později. Nebo rovnou pokračujte dále.
- Do uvařeného amarantu přidejte zbylé ingredience, vše promíchejte (doporučuji použít metličku) a hřejte dál do požadované konzistence, stačí pár minut.
- Hotovou amarantovou kaši ihned podávejte, nebo nechte vychladnout a skladujte v lednici do dalšího dne. Při podávání doporučuji přidat tvaroh, skyr nebo řecký jogurt, ovoce a oříšky nebo ořechové máslo.

Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 265 kcal |
Bílkoviny | 19 g |
Sacharidy | 33,8 g |
Tuky | 5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty platí pro verzi s ½ odměrky (15 g) proteinu bez příchuti a jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.