Jablečné pyré

Před lety jsme s přáteli cestovali po severských zemích, kochali se místní krajinou a samozřejmě ochutnávali zdejší speciality. Kromě jiných dobrot jsme si ve Švédsku oblíbili tzv. äppelmos, tedy jablečné pyré, které se zde nechá koupit od mnoho značek, v různých velikostech i příchutích. Na rozdíl od Švédska se u nás jablečné pyré / přesnídávka stále považuje za jídlo určené především pro děti a dospělí si ji většinou dopřávají spíše tajně. Přitom se jedná o výbornou pochoutku nejen pro naše nejmenší.

Příprava pyré je skvělou volbou hlavně na podzim, kdy máte přebytek domácích jablek a nestíháte je sníst. Vychutnáte si ho pak jen tak samotné nebo ho přidejte například do bílého jogurtu či kaše ke snídani. Jablečné pyré můžete dále použít při pečení do koláčů místo sladidla.

Věděli jste, že

Kromě vlákniny, draslíku a vitaminu C jsou jablka také dobrým zdrojem některých významných antioxidantů. Ty se nacházejí především ve slupce a mohou pomoci předcházet srdečním onemocněním, cukrovce 2. typu, rozvoji některých druhů rakoviny, snižovat hladinu cholesterolu, zmírnit astma či sennou rýmu.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
Apples. Harvard T.H. Chan School of Public Health [online]. [cit. 2020-10-09]. Dostupné z: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Množství

cca 1,5 kg

Příprava

15+5 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 2 kg jablek

  • 1/2 hrnky (cca 100 ml) vody

  • 4 lžíce (cca 60 g) přepuštěného másla

  • 2 lžíce citrónové šťávy (odpovídá šťávě z 1/2 citrónu)

  • 1-2 lžíce skořice

  • 1/2 lžičky soli

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 200°C.
  • Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky.
  • Nakrájená jablka dáme na plech nebo do zapékací mísy, zalijeme vodou a citrónovou šťávou, přidáme přepuštěné máslo a osolíme.
  • Pečeme 30 minut v předehřáté troubě.
  • Přidáme skořici a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Ještě teplé uzavřeme do sklenic a po vychladnutí skladujeme v chladu.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 100 kcal
Bílkoviny 0,4 g
Sacharidy 14,6 g
Tuky 4,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*