Okurkový salát

Okurkový salát není třeba představovat. Jedná se asi o jediný zeleninový salát, jaký se vždy připravoval i ve školních jídelnách a podávají ho i ty nejobyčejnější hospody. Když jsem byla dítě, byl u nás doma okurkový salát snad nejčastěji připravovanou úpravou zeleniny a pokud si dobře vzpomínám, tak jedinou, na kterou jsme se alespoň trochu těšili.

Recept na okurkový salát je tak jednoduchý, že jsem dlouho zvažovala, zda ho vůbec sdílet. Moje verze se ale přeci jen v něčem od té nejběžnější liší, nepoužívám totiž klasický bílý cukr. Chvíli mi trvalo, než jsem vychytala finální poměr jednotlivých ingrediencí, takže jsem se nakonec rozhodla pro sdílení. Už jen proto, abychom na něj nezapomínali.

Věděli jste, že

Asi 95% hmotnosti okurek tvoří voda, díky čemuž podporují hydrataci. Dále jsou bohatým zdrojem vitaminu K, vitaminu C, beta karotenu a dalších minerálů a stopových prvků. Po celá desetiletí se okurky používaly pro své protizánětlivé účinky na pokožku, pomáhají bojovat proti procesu stárnutí, zklidnit trávení a mají i další terapeutické vyžití.

zdroj
EVALUATING THE POTENTIAL BENEFITS OF CUCUMBERS FOR IMPROVED HEALTH AND SKIN CARE. Journal of Aging Research & Clinical Practice [online]. 2016, 5(3), 139-141 [cit. 2020-10-11]. DOI: 10.14283/jarcp.2016.108. Dostupné z: http://www.jarcp.com/all-issues.html?article=380

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Suroviny

  • 2 salátové okurky

  • 1 lžíce octa

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 1 lžička medu

  • sůl

  • pepř (volitelně)

Postup

  • Okurky nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Přidáme lžíci octa, lžíci olivového oleje a lžičku medu. Řádně promícháme a podle chuti osolíme, případně i opepříme.
  • Před podáváním necháme chvíli odležet.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 97 kcal
Bílkoviny 2,3 g
Sacharidy 10,6 g
Tuky 5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*