Guacamole

Kdybychom měli vybrat ovoce, kterému v posledních letech nejvíce vzrostla popularita, pravděpodobně by vyhrálo avokádo. Ještě před pár lety nebývalo v ČR běžně k sehnání a v kuchyni ho používal málokdo. Dnes koupíte avokádo v každém supermarketu a asi nepotkáte moc lidí, kteří o něm neslyšeli.

Díky své krémové konzistenci se avokádo výborné hodí k přípravě různých krémů, pomazánek či dipů. Jedním z nejznámějších pokrmů z avokáda je pak jistě guacamole. To si vychutnáte jako pomazánku na chleba nebo jako dip k masu, hranolkám či nachos. Výborné je také do hamburgerů a různých tortil.

Věděli jste, že

V českých obchodech se běžně setkáte se dvěma druhy avokáda: zeleným Fuerte s hladkou slupkou a tmavým Hass s drsnou slupkou. Avokáda koupíte obvykle tvrdá a nezralá, při nákupu si dejte pozor, aby nebylo avokádo již přezrálé, plesnivé nebo potlučené.

Zralé avokádo poznáte podle barvy kolem stopky po jejím odtrhnutí:
– nezralé avokádo zde má světle zelenou barvu a je na omak tvrdé,
– zralé avokádo má kolem stopky žlutou barvu a lze ho prsty lehce zmáčknout,
– u přezrálého avokáda je barva hnědá a je místy nebo celé velmi měkké, občas se objevují i černé fleky.

Avokáda skladujte při pokojové teplotě, po dozrání co nejdříve spotřebujte. Pokud použijete pouze půlku avokáda, potřete druhou citrónovou šťávou nebo olivovým olejem, zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice. Takto Vám avokádo vydrží až tři dni.

Množství

cca 500 g

Příprava

10 minut

Suroviny

  • 2 zralá avokáda

  • 1 rajče

  • 1 cibule

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a namačkáme vidličkou.
  • Rajčata a cibuli nakrájíme na kostičky.
  • Všechny ingredience smícháme dohromady. Osolíme a opepříme podle chuti.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 122 kcal
Bílkoviny 1,6 g
Sacharidy 8 g
Tuky 8,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*