Domů » Dušená mrkev
dušená mrkev (paleo, Whole30, lowcarb)

Dušená mrkev

Jako dítě jsem se se zeleninou příliš nekamarádila a spíše se jí vyhýbala. Jediná zelenina, kterou jsem měla skutečně ráda a vždy jsem se na ni těšila, byla dušená mrkev od mé babičky. Babička ji vždy krájela na kostičky, což dodnes obdivuji, protože já nejsem ochotná trávit čas krájením kila mrkve na kostičky a vystačím si s kolečky, i když to tak nějak není ono.

Moje babička mrkev také vždy doslazovala cukrem, což já již nedělám, protože jsem zjistila, že to vůbec není potřeba. Mrkev je i bez toho sama o sobě dost sladká a další doslazování nepotřebuje.

Dušená mrkev se skvěle hodí například jako příloha k pečenému masu. Já ji mám ráda k vepřovému nebo ke kuřeti.

dušená mrkev (paleo, Whole30, lowcarb)

Věděli jste, že

Mrkev patří mezi druhy zeleniny, které poskytují více benefitů tepelně zpracované, např. dušené či vařené, než ve svém syrovém stavu. Důvodem je, že vaření narušuje buněčné stěny uzavírající živiny. Zároveň je vhodné mrkev konzumovat společně s tukem pro zvýšení schopnosti našeho těla vstřebat a využít obsažené živiny, především beta-karoten. S tukem to nemusíme přehánět, postačí například pár gramů kvalitního oleje.

Mrkve je (mimo jiné) bohatým zdrojem beta-karotenu, což je antioxidant, který chrání před srdeční chorobami a mnoha typy rakoviny, pomáhá udržet zdravou kůži a podporuje zdravý imunitní systém. Naše tělo z něj dokáže vytvořit vitamin A.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

dušená mrkev (paleo, Whole30, lowcarb)

Dušená mrkev (paleo, whole30, low-fodmap, gaps)

Množství

cca 750 g

Příprava

15-20 minut

Vaření

30 minut

Suroviny

  • 1 kg mrkve

  • 1 lžíce másla (může být přepuštěné)

  • 1 lžička soli

  • ¼ lžičky mletého pepře

  • 1 hrnek vody

Postup

  • Mrkev očistěte a oškrábejte a poté nakrájejte na kolečka nebo kostičky.
  • V hrnci rozpusťte lžíci másla a přidejte nakrájenou mrkev. Za občasného promíchání nechte 5 minut obdělat.
  • Osolte, opepřete a zalijte hrnkem vody.
  • Duste pod pokličkou asi 30 minut do změknutí.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 54 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 7,7 g
Tuky 2,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*