Domů » Citrónové řezy
Citrónové řezy (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Citrónové řezy

Už jste ochutnali citrónové řezy? Pokud ne, pak je vřele doporučuji. Věřím, že si tento ve Spojených státech oblíbený dezert zamilujete.

Citrónové řezy se skládají ze dvou vrstev. První je sušenkové těsto, na které patří vrstva svěžího sladko-kyselého citrónového pudinku. Každá vrstva zvlášť je výborná a dohromady tvoří neodolatelnou lahodnou kombinaci.

Citrónové řezy (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Věděli jste, že

Přestože citrony chutnají kysele, v těle fungují zásaditě a pomáhají udržet lehce zásadité pH krve, při kterém tělo optimálně funguje. Citrony jsou dále skvělým zdrojem vitaminu C, přičemž citronová kůra obsahuje více vitaminu C než jeho šťáva nebo dužina a podle provedených studií se zdá, že je účinnější při potlačování působení volných radikálů. Dále citrony obsahují látky nazývané flavonoidy, které pomáhají zmírňovat záněty, jež ohrožují imunitu a jsou způsobeny útoky volných radikálů. Za zmínku též stojí, že flavonoidy a vitamin C vzájemně zlepšují svoje antioxidační účinky. Navíc se ukazuje, že právě flavonoidy musí být přítomny, aby vitamin C v těle správně fungoval.

zdroj
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Citrónové řezy (bez lepku, bez laktózy, paleo)

Počet porcí

12 ks

Příprava

15-20 minut

Pečení

15+35 minut

Suroviny

  • Sušenkové těsto
  • 3/4 hrnku (cca 90 g) tapiokové mouky/škrobu

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky

  • 1/4 hrnku (cca 50 g) změklého přepuštěného másla

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu

  • Citrónový pudink
  • 4 vejce, pokojové teploty

  • 2 citróny (budeme potřebovat kůru a šťávu)

  • 1/2 hrnku (cca 160 g) medu nebo javorového sirupu

  • 1/4 hrnku (cca 30 g) tapiokové mouky/škrobu

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 175 °C a připravíme si zapékací misku o velikosti cca 16×16 cm, kterou vyložíme pečícím papírem.
  • Máslo vyšleháme a poté do něj za stálého šlehání přidáme vanilkový extrakt a javorový sirup.
  • Smícháme s tapiokovou a mandlovou moukou a vytvoříme těsto.
  • Těsto dáme do připravené zapékací misky a rovnoměrně upěchujeme na dno.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 15-20 minut, dokud nezačnou kraje lehce hnědnout.
  • Po upečení vyndáme s trouby, kterou necháme zapnutou a připravíme si citrónovou vrstvu.
  • Citróny umyjeme, na jemném struhadle z nich ostrouháme kůru a poté vymačkáme šťávu.
  • Citrónovou kůru a šťávu smícháme v míse pomocí metličky s medem a vejci.
  • Nakonec přidáme tapiokovou mouku, promícháme a nalijeme do zapékací misky na upečené sušenkové těsto.
  • Dáme zpět do trouby a pečeme na 175 °C 30-35 minut. Upečené řezy poznáme podle toho, že do nich zapíchneme špejli nebo párátko, která jsou po vytažení ven čistá.
  • Necháme vychladnou při pokojové teplotě cca 1 hodinu a poté dáme zcela vychladnout do lednice na další cca 2 hodiny.
  • Poté vyndáme ze zapékací mísy (díky vyložení pečícím papírem by to mělo jít snadno), nakrájíme na kousky a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 173 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 22 g
Tuky 8,3 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*