Domů » Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou
Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Dezerty z mrkvového těsta se neomrzí. Také máte rádi mrkvový dort nebo muffiny? Sama jich mám na kontě již několik. Mezi mé nejoblíbenější patří například náš svatební mrkvovo-kokosový dort, nadýchané mrkvové muffiny a mrkvovo-makový koláč.

Mrkvové dezerty se většinou podávají s bílou polevou. Co to ale zkusit pro jednou jinak a zkombinovat mrkvový zákusek s polevou z čokolády? Zní to divně? Přitom v Brazílii je mrkvový koláč s čokoládovou polevou tradičním dezertem. Alespoň tedy podle Googlu, osobně jsem zatím v Brazílii nebyla.

Tradiční brazilský mrkvový koláč je velmi jednoduchý na přípravu. Na rozdíl od jiných mrkvových dezertů se zde mrkev nestrouhá najemno ale mixuje, což přípravu usnadní a navíc má výsledný koláč krásně oranžovou barvu.

Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Recepty na brazilský mrkvový dort, které jsem na internetu našla, ve většině případů obsahují velké množství cukru a oleje. Já to zkusila trochu zdravěji. Významně jsem ubrala cukr a raději přidala další mrkev. Dále jsem olej nahradila řeckým jogurtem, díky kterému je koláč stále vláčný a zároveň dodá porci bílkovin, sníží množství tuku a dost ubere na kaloriích.

Mouku do tohoto mrkvového koláče používám ovesnou. Tu si snadno můžete připravit sami doma z ovesných vloček tak, že je namelete najemno (používám k tomu nožový mlýnek na kávu). Místo ovesné mouky můžete použít klasickou hladkou bílou mouky. Osobně jsem si však oblíbila raději právě ovesnou, neboť jsou ovesné vločky mimo jiné skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, kvalitních komplexních sacharidů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek.

Hotový brazilský mrkvový koláč doporučuji podávat s řeckým jogurtem. Dodáte tak porci bílkovin navíc a takový zákusek vás déle zasytí. Klidně si můžete dopřát 3 kousky najednou s řeckým jogurtem jako plnohodnotnou sladkou snídani.

Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Pokud chcete vyzkoušet i další mrkvové dezerty, vřele doporučuji některý z následujících:

Brazilský mrkvový dort s čokoládovou polevou

Počet porcí

12 ks

Příprava

10-15 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 6-8 mrkví (cca 400 g po očištění)

  • 2 hrnky (cca 240 g) ovesné mouky nebo jemně mletých ovesných vloček

  • 1 hrnek (cca 240 g) řeckého jogurtu

  • 6 vajec

  • 4 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)

  • 2 lžičky prášku do pečiva (nebo ½ lžičky jedlé sody)

  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)

  • Čokoládová poleva
  • ½ hrnku (cca 80 g) hořké čokolády

  • 2-4 lžíce mléka (může být i rostlinné, např. mandlové)

Brazilský mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Postup

  • Troubu nechte předehřát na 175 °C a připravte si formu na pečení. Uvedené množství surovin vystačí například na dortovou formu o průměru 22 cm.
  • Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  • Poté mrkev rozmixujte společně s vejci a javorovým sirupem do hladka.
  • Následně smíchejte všechny ingredience na těsto dohromady a hotové těsto nalijte do připravené formy na pečení.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.
  • Po upečení nechte lehce vychladnout a polijte čokoládovou polevou, kterou si připravíte rozpuštěním čokolády společně s mlékem.
  • Před podáváním nechte zcela vychladnout.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 176 kcal
Bílkoviny 8,1 g
Sacharidy 19,9 g
Tuky 6,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*