Domů » Kakaový strouhaný koláč s tvarohem
Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Aktuálně nejoblíbenější koláč mých kluků je tento strouhaný kakaový koláč s tvarohem. Za poslední měsíce jsem ho pekla mockrát a vždy zmizel tak rychle, že jsem ho pro vás nestihla nafotit. Mladší syn si ho oblíbil tak moc, že jsem mu ho pekla i jako narozeninový dort ke druhým narozeninám.

Do kakaového strouhaného koláče s tvarohovou náplní vřele doporučuji přidat i nějaké ovoce, které máte rádi. Já dávám nejčastěji borůvky, hodí se ale i maliny nebo jiné bobulovité ovoce, případně směs. Použít můžete jak čerstvě nebo mražené.

Uvedené množství koláče vystačí například na dortovou formu o průměru 24 cm nebo čtvercovou formu o rozměrech cca 24×24 cm. Pokud byste chtěli koláč na celý plech, použijte 3-4 násobné množství ingrediencí.

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem patří spíše k těm pracnějším a náročnějším na přípravu, ale rozhodně stojí za to. Doufám, že si na něm pochutnáte stejně jako moje rodinka.

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Na kakaový strouhaný koláč s tvarohem budete potřebovat jen pár základních surovin, z nichž většinu máte pravděpodobně doma. Které to jsou?

  • Mouka. Já používám špaldovou hladkou nebo ovesnou. Vyzkoušet můžete i jinou vaši oblíbenou mouku, například celozrnnou nebo klidně nějakou bezlepkovou variantu.
  • Máslo, případně ghí. To si předem vyndejte z lednice, aby změklo a lépe se vám s ním pracovalo. Další možností je pak máslo do těsta nastrouhat přes struhadlo.
  • Vejce. Budete potřebovat zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Protože budete z bílků šlehat sníh, doporučuji si vejce předem vyndat z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Sníh po vyšlehání opatrně zamíchejte do tvarohové náplně, aby tzv. nespadl a získali jste krásně nadýchaný tvarohový krém.
  • Kakaový prášek. Osobně mám nejradši raw nepražené kakao, které si zachovává nejvíce živin. Použít však můžete jakýkoli vaše oblíbený kakao. V závislosti na kakaovém prášku bude těsto buď světlejší (jako vidíte na fotkách) nebo tmavší v případě použití praženého (např. holandského) kakaa. Pokud kakao nemůžete nebo nemáte rádi, můžete ho z receptu buď vynechat nebo zaměnit 1:1 za karob.
  • Sladidlo. Osladit můžete koláč v podstatě jakýmkoli vaším oblíbeným sladidlem. Já mám nejradši javorový sirup, fungovat však budou i jiné sirupy nebo cukry, případně různá bezkalorická sladidla, u kterých bude pravděpodobně třeba upravit poměr množství.
  • Měkký tvaroh, který koupíte buď jako kostku v alobalu nebo ve vaničce, použít můžete oba.
  • Bílý řecký jogurt. Ten se ve většině podobných receptů nevyskytuje a pokud chcete, můžete ho vynechat a přidat místo něj ještě ½ kostky nebo vaničky tvarohu. Mně se však velmi kombinace měkkého tvarohu a řeckého jogurtu osvědčila. Řecký jogurt totiž tvaroh krásně zjemní a tvarohová náplň do koláče je pak vláčnější.
  • Prášek do pečiva. Opět použijte jakýkoli, který máte. Nahradit ho můžete jedlou sodou v poměru 4:1, tedy místo 4 lžiček prášku do pečiva dejte 1 lžičku jedlé sody. V tomto receptu to pak bude místo 2 lžiček prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody.
  • Jako poslední ingredience patří do receptu vanilkový extrakt. Ten se u nás bohužel těžko shání ve větším množství a za rozumnou cenu. Snadno si však vyrobíte vlastní domácí vanilkový extrakt. Alkoholu v extraktu se nemusíte bát, při pečení by se měl vypařit. A pokud vanilkový extrakt nemáte, můžete ho v receptu vynechat.

Volitelně můžete do kakaového strouhaného koláče s tvarohem přidat ještě vaše oblíbené bobulovité ovoce (např. borůvky nebo maliny). Osobně to vřele doporučuji. Použít můžete jak čerstvé, tak i mražené ovoce.

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Kakaový strouhaný koláč s tvarohem

Počet porcí

12 ks

Příprava

15-20 minut

Pečení

35-40 minut

Suroviny

  • Těsto
  • 1 hrnek ovesné (cca 120 g) nebo špaldové (cca 150 g) mouky

  • ½ hrnku (cca 100 g) másla

  • 1 žloutek

  • 1-2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla

  • 1-2 lžíce kakaového prášku (já používám raw nepražené)

  • 2 lžičky prášku do pečiva (nebo ½ lžičky jedlé sody)

  • Tvarohová náplň
  • 1 kostka nebo vanička (250 g) měkkého tvarohu

  • ½ hrnku (cca 120 g) bílého řeckého jogurtu

  • 4 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla

  • 2 bílky

  • 1 žloutek

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • volitelně 1 hrnek (cca 100 g) bobulovitého ovoce (např. borůvky nebo maliny), může být čerstvé i mražené

Postup

  • Ze surovin na těsto vypracujte hladké těsto.
  • Těsto rozdělte na dvě přibližně stejně velké poloviny, každou zvlášť zabalte do potravinové fólie a dejte cca na hodinu do lednice.
  • Poté nechte předehřát troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení, uvedené množství vystačí například na dortovou formu o průměru 24 cm nebo čtvercovou o rozměrech cca 24×24 cm.
  • Tvaroh, řecký jogurt, sladidlo, žloutek a vanilkový extrakt smíchejte dohromady.
  • Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové náplně.
  • Jednu polovinu těsta nastrouhejte nahrubo do připravené formy, případně můžete těsto na dno formy namačkat.
  • Přidejte ovoce podle chuti a na ovoce poté rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň.
  • Navrch nastrouhejte nahrubo druhou polovinu těsta.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 35-40 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a poté nakrájejte a můžete podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 153 kcal
Bílkoviny 7,2 g
Sacharidy 11 g
Tuky 8,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*