Hledáte skvělý recept, ve kterém byste využili rýžovou mouku? Pak rozhodně vyzkoušejte tyto borůvkové muffiny z rýžové mouky. Nebo si připravte banánové lívance z rýžové mouky, které jsem zde na blogu nedávno sdílela.
Musím přiznat, že recept na muffiny z rýžové mouky mi dal opravdu zabrat. Rýžová mouka totiž na rozdíl od jiných obilných mouk výrazně více saje vodu, což se ale neprojeví na těstě (jako např. v případě mouky kokosové), ale až na hotovém vychladnutém pečivu. Často se mi tedy stávalo, že přestože těsto bylo dost tekuté a z trouby jsem vytáhla krásně vláčné muffiny, druhý den byly tvrdé jako kámen.
Pokud tedy pracujete s rýžovou moukou, doporučuji ji jednak dávat výrazně méně (klidně poloviční množství), než byste ve stejném receptu dali mouky jiné, dbát na dostatek tekutin v těstě a ideálně výsledek konzumovat ještě teplý.
U zde uvedených borůvkových muffinů z rýžové mouky se však bát nemusíte. Ty budou vždy krásně vláčné. A pokud se vám přeci jen zdály muffiny následující dni trochu sušší, doporučuji je na chvilku ohřát v mikrovlnce a budou opět vláčné.

Co byste měli vědět o rýžové mouce
Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže, je přirozeně bezlepková a velmi dobře stravitelná. Má neutrální chuť i vůni a v kuchyni ji využijete pro přípravu mnoha slaných i sladkých jídel. Jednou z jejích výhod je také nízká cena, kilo rýžové mouky vyjde řádově na desítky korun. Koupit ji dnes můžete i ve vybraných supermarketech.
Oproti běžně využívané pšeničné mouce, i mnoha dalším moukám, výrazně více saje vodu, tudíž vždy dávejte rýžové mouky menší množství. Za sebe doporučuji pro přípravu sladkých jídel s rýžovou moukou přidat do těsta například mléko nebo jogurt, případně další suroviny, díky kterým bude výsledek vláčný a ne vysušený, což se v případě použití rýžové mouky může snadno stát.
Pokud hledáte osvědčené recepty z rýžové mouky, rozhodně neuděláte chybu s banánovými lívanci z rýžové mouky. Dále jsem pro vás vyladila recepty na níže uvedené borůvkové muffiny z rýžové mouky. Do budoucna pak jistě vymyslím i další recepty z rýžové mouky.

Borůvkové muffiny z rýžové mouky (bez lepku)
12 muffinů
10 minut
45 minut
Suroviny
1 hrnek (cca 160 g) rýžové mouky
1,5 hrnku (cca 360 g) bílého jogurtu
3 vejce
6 lžic javorového sirupu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla
kůra a šťáva z ½ citrónu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
1,5 hrnku borůvek, mohou být čerstvé i mražené (uvedené množství odpovídá cca 180 g mražených borůvek)
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- V míse smíchejte pomocí metličky všechny ingredience kromě borůvek a vytvořte hladké těsto.
- Přidejte borůvky, promíchejte a naplňte formy na muffiny.
Můj tip: Pokud používáte mražené borůvku a nechcete si obarvit těsto, dejte nejprve lžičku borůvek na dno každé formy na muffin, poté zakryjte borůvky těstem a opět opakujte (tedy nejprve borůvky, poté těsto), dokud nebudou formy plné. Takto vám zůstane těsto krásně žluté a zároveň budete mít borůvky rovnoměrně rozprostřené v muffinu. - Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.
- Upečené muffiny nechte zcela vychladnout a můžete podávat.
- Pokud se vám následující dni zdají muffiny trochu sušší, doporučuji je na chvilku ohřát v mikrovlnce a budou opět krásně vláčné.
Výživové údaje* | na 1 muffin |
---|---|
Energie | 104 kcal |
Bílkoviny | 3,9 g |
Sacharidy | 16,3 g |
Tuky | 2,4 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.