Domů » Borůvkové muffiny z rýžové mouky
Borůvkové muffiny z rýžové mouky (bez lepku)

Borůvkové muffiny z rýžové mouky

Hledáte skvělý recept, ve kterém byste využili rýžovou mouku? Pak rozhodně vyzkoušejte tyto borůvkové muffiny z rýžové mouky. Nebo si připravte banánové lívance z rýžové mouky, které jsem zde na blogu nedávno sdílela.

Musím přiznat, že recept na muffiny z rýžové mouky mi dal opravdu zabrat. Rýžová mouka totiž na rozdíl od jiných obilných mouk výrazně více saje vodu, což se ale neprojeví na těstě (jako např. v případě mouky kokosové), ale až na hotovém vychladnutém pečivu. Často se mi tedy stávalo, že přestože těsto bylo dost tekuté a z trouby jsem vytáhla krásně vláčné muffiny, druhý den byly tvrdé jako kámen.

Pokud tedy pracujete s rýžovou moukou, doporučuji ji jednak dávat výrazně méně (klidně poloviční množství), než byste ve stejném receptu dali mouky jiné, dbát na dostatek tekutin v těstě a ideálně výsledek konzumovat ještě teplý.

U zde uvedených borůvkových muffinů z rýžové mouky se však bát nemusíte. Ty budou vždy krásně vláčné. A pokud se vám přeci jen zdály muffiny následující dni trochu sušší, doporučuji je na chvilku ohřát v mikrovlnce a budou opět vláčné.

Borůvkové muffiny z rýžové mouky (bez lepku)

Co byste měli vědět o rýžové mouce

Rýžová mouka se vyrábí mletím rýže, je přirozeně bezlepková a velmi dobře stravitelná. Má neutrální chuť i vůni a v kuchyni ji využijete pro přípravu mnoha slaných i sladkých jídel. Jednou z jejích výhod je také nízká cena, kilo rýžové mouky vyjde řádově na desítky korun. Koupit ji dnes můžete i ve vybraných supermarketech nebo například na e-shopu grizly.cz.

Oproti běžně využívané pšeničné mouce, i mnoha dalším moukám, výrazně více saje vodu, tudíž vždy dávejte rýžové mouky menší množství. Za sebe doporučuji pro přípravu sladkých jídel s rýžovou moukou přidat do těsta například mléko nebo jogurt, případně další suroviny, díky kterým bude výsledek vláčný a ne vysušený, což se v případě použití rýžové mouky může snadno stát.

Pokud hledáte osvědčené recepty z rýžové mouky, rozhodně neuděláte chybu s banánovými lívanci z rýžové mouky. Dále jsem pro vás vyladila recepty na níže uvedené borůvkové muffiny z rýžové mouky. Do budoucna pak jistě vymyslím i další recepty z rýžové mouky.

Borůvkové muffiny z rýžové mouky (bez lepku)

Borůvkové muffiny z rýžové mouky (bez lepku)

Počet porcí

12 muffinů

Příprava

10 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 1 hrnek (cca 160 g) rýžové mouky

  • 1,5 hrnku (cca 360 g) bílého jogurtu

  • 3 vejce

  • 6 lžic javorového sirupu nebo jiného vašeho oblíbeného sladidla

  • kůra a šťáva z ½ citrónu

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1,5 hrnku borůvek, mohou být čerstvé i mražené (uvedené množství odpovídá cca 180 g mražených borůvek)

Postup

  • Troubu předehřejte na 175 °C.
  • V míse smíchejte pomocí metličky všechny ingredience kromě borůvek a vytvořte hladké těsto.
  • Přidejte borůvky, promíchejte a naplňte formy na muffiny.
    Můj tip: Pokud používáte mražené borůvku a nechcete si obarvit těsto, dejte nejprve lžičku borůvek na dno každé formy na muffin, poté zakryjte borůvky těstem a opět opakujte (tedy nejprve borůvky, poté těsto), dokud nebudou formy plné. Takto vám zůstane těsto krásně žluté a zároveň budete mít borůvky rovnoměrně rozprostřené v muffinu.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut.
  • Upečené muffiny nechte zcela vychladnout a můžete podávat.
  • Pokud se vám následující dni zdají muffiny trochu sušší, doporučuji je na chvilku ohřát v mikrovlnce a budou opět krásně vláčné.
Výživové údaje* na 1 muffin
Energie 104 kcal
Bílkoviny 3,9 g
Sacharidy 16,3 g
Tuky 2,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*