Letos na jaře jsem měla takové lívancové období, kdy jsem zkoušela různé recepty na lívance, případně palačinky. Vyzkoušela jsem opravdu ledasco na spoustu způsobů, například lívance z kokosové mouky, veganské varianty a podobně. Nakonec jsem své pokusy ukončila s tím, že palačinky si necháme naše lety prověřené a lívance budeme dělat podle receptu níže.
Tento recept jsem si přivezla z USA, kde jsme s mužem před téměř čtyřmi lety cestovali. Bydleli jsme tehdy nějakou dobu u příbuzných, kteří si pro nás předem připravili pár zdravých receptů. Jedním z nich byl právě i tento, vystřižený z nějakého časopisu. Během pobytu u příbuzných jsme ho dělali mockrát a doma ho připravujeme dodnes. Původní recept byl psán na vafle, osobně ale myji raději pánev než vaflovač, takže jsem postupem času přešla z vaflí na lívance.

Lívance z chia semínek si můžete připravit jako plnohodnotnou snídani nebo klidně jen jako zákusek či svačinu. Podávejte například s ovocem a kokosovou šlehačkou. Výborné jsou také klasicky s marmeládou nebo polité javorovým sirupem. Stejně dobře jako z chia semínek můžete lívance připravit také ze semínek lněných.
2 (cca 16 lívanců)
5 minut
30 minut
cca 20 minut
Suroviny
5 vajec
1/2 hrnku (100 ml) kokosového mléka
3 lžíce (cca 45 g) přepuštěného másla (předem rozpuštěného)
4 lžíce (40 g) mletých chia nebo lněných semínek
1 lžíce sladidla, například javorového sirupu (volitelně)
1 lžička skořice
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
Postup
- Vejce, mléko a máslo smícháme dohromady. Doporučuji rozšlehat metličkou.
- Přidáme ostatní ingredience a promícháme.
- Necháme 30 minut stát.
- Poté z těsta vyrábíme lívance, vafle nebo palačinky podle chuti a dostupné formy. V případě lívanců smažíme z každé strany cca 2 minuty.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 585 kcal |
Bílkoviny | 20,5 g |
Sacharidy | 11,9 g |
Tuky | 51,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.