Vepřové stew s uzeninou z pomalého hrnce (Paleo, Lowcarb, Whole30, Keto)

Vepřové stew s uzeninou z pomalého hrnce

Jak víte, nejsem zastáncem složitého vyváření. Nejradši mám recepty, které během pár minut naskládám do pekáče nebo pomalého hrnce, dám do trouby či zapnu a nemusím si již o nic starat. A přesně takový je i tento recept na dušené vepřové s uzeninou. Já ho připravuji v pomalém hrnci, můžete ho však uvařit i v klasickém hrnci na plotně (v tomto případě doporučuji přidat hrnek vývaru navíc a doba vaření je cca 1 hodina).

Jako příloha se hodí například pečená zelenina nebo zeleninové či bramborové hranolky.

Na recept mě přivedl kamarád Miloš, se kterým se často vzájemně inspirujeme různými recepty. V jeho původní verzi je místo vývaru použito pivo a ještě přidává vrchovatou lžíci medu. Já alkohol v kuchyni nepoužívám, ale věřím, že pivo ještě v kombinaci s medem dodá dušenému vepřovému úplně jiný šmrnc. Vyzkoušejte tedy podle vašich preferencí. Výsledek bude samozřejmě také velmi záviset na použité uzenině.

Počet porcí

4-6

Příprava

10 minut

Vaření

4 hodiny

Suroviny

  • 1 kg vepřové plece

  • 200 g kvalitní uzeniny (např. klobásy nebo slanina)

  • 1 hrnek zeleninového vývaru

  • 4 velké cibule

  • 2 větvičky rozmarýnu

  • 2 bobkové listy

  • 2 lžičky soli

  • pepř (vynechte při AIP eliminaci)

Postup

  • Uzeninu orestujeme na pánvi a poté přendáme do nádoby pomalého hrnce.
  • Ve stejné pánvi necháme zatáhnout maso, které si zároveň osolíme a opepříme. Následně ho přendáme k uzenině.
  • Do pomalého hrnce přidáme oloupané a rozkrojené cibule (stačí na čtvrtiny) a bylinky.
  • Vaříme na stupeň II 4 hodiny.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 524 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 7,9 g
Tuky 39,4 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*