Obrácený kokosový koláč s hruškami (Paleo)

Obrácený kokosový koláč s hruškami

Po delší době tu mám opět jeden koláč z mých oblíbených plantainů. Tentokrát se jedná o obrácený kokosový dort s hruškami, který jsem vymyslela před více než pěti lety a za ty roky sklidil mnoho úspěchů u našich známých a přátel.

Když tenhle dort ochutnal kolega v práci, prohlásil, že se mu líbí, jak každý můj koláč chutná úplně jinak a je výborný, oproti klasickým dortům, které chutnají všechny víceméně podobně.

Obrácený kokosový koláč s hruškami (Paleo)

Věděli jste, že

Hrušky jsou dobrým zdrojem vlákniny a draslíku, což může pomoci snížit krevní tlak a cholesterol. Mají také nízký glykemický index a bojují proti volným radikálům, díky čemuž snižují riziko rozvoje rakoviny, cukrovky, srdečních a neurodegenerativních onemocnění. Konzumace hrušek může navíc pozitivně ovlivnit vaši snahu o hubnutí.

zdroje
4 Surprising Health Benefits of Pears. EatingWell [online]. 2019 [cit. 2021-02-27]. Dostupné z: https://www.eatingwell.com/article/292095/4-surprising-health-benefits-of-pears/
BERTOIA, Monica L., Kenneth J. MUKAMAL, Leah E. CAHILL, et al. Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies. PLOS Medicine [online]. 2015, 12(9) [cit. 2021-02-27]. ISSN 1549-1676. DOI:10.1371/journal.pmed.1001878 Dostupné z: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001878

Obrácený kokosový koláč s hruškami (Paleo)

Počet porcí

12

Příprava

15-20 minut

Pečení

40 minut

Suroviny

  • 2-4 zralé hrušky (podle velikosti)

  • 2 zralé plantainy

  • 1 hrnek kokosového mléka

  • 1 hrnek (cca 80 g) strouhaného kokosu

  • 3 vejce

  • 1 lžíce změklého přepuštěného másla

  • 1 lžíce kokosového cukru

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička jedlé sody

  • špetka soli

Postup

  • Necháme předehřát troubu na 170 °C.
  • V malé misce smícháme změklé přepuštěné máslo, kokosový cukr a skořici. Vzniklou hmotou poté potřeme dno dortové formy (uvedené množství vyjde na klasickou dortovou formu o průměru 24 cm).
  • Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky, kterými vyložíme připravenou dortovou formu.
  • Následně v míse rozmixujeme plantainy, kokosové mléko a vejce. Poté přidáme kokos, jedlou sodu a špetku soli a promícháme.
  • Vzniklé těsto vylijeme do dortové formy na hrušky.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut.
  • Po upečení necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme na tác nebo talíř dnem vzhůru.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 161 kcal
Bílkoviny 2,7 g
Sacharidy 13,8 g
Tuky 10,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

2 Komentáře

  1. Dobrý den Anno, prosím, jak poznat zralý plantain? Děkuji.

    • Pěkný den, Evi. Nezralý plantain je zelený a má silnou a tvrdou slupku, uvnitř je světle žlutozelený a také tvrdý a chutná trochu jako mouka. Oproti tomu zralý plantain je tmavě žlutý, místy může být i černý, má tenkou měkkou slupku, kterou lze snadno oloupat, uvnitř je tmavě žlutý, měkký a sladký.
      Pro ukázku mrkněte např. na obrázek zde: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a77725/whats-the-deal-with-plantains/. Já tedy upřímně nikdy nenechávám plantainy až do toho úplně černého stádia, ale je dobré vědět, že černání se člověk nemusí lekat, je u plantainů zcela normální.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*