Domů » Waldorfský salát s tuňákem
Waldorfský salát s tuňákem (Paleo, Lowcarb, Whole30, Keto, GAPS)

Waldorfský salát s tuňákem

Na tento salát jsem narazila teprve nedávno, přestože pochází již z konce 19. století. Hned jsme si ho doma oblíbili. Je svěží, chutný a rychlý na přípravu. Rozhodně se jedná o zajímavou obměnu oproti tradičním zeleninovým salátům. Samotný salát se skvěle hodí jako lehká svačina nebo dezert. Mě momentálně nejvíce baví verze s tuňákem jako hlavní chod.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty kuchařka

Věděli jste, že

Recept na Waldorfský salát není žádná novinka, poprvé byl připraven již v roce 1893 v hotelu Waldorf v New York City. Původní recept se skládal z jablek, řapíkatého celeru, hroznového vína, majonézy a vlašských ořechů. Dnes se do něj často přidává sušené ovoce, například datle nebo rozinky. Tradičně se podává na listu salátu.

zdroj
Waldorf salad. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation [cit. 2020-07-30]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_salad

Waldorfský salát s tuňákem (paleo, Whole30, low carb, keto, SCD, GAPS)

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Suroviny

  • 2 plechovky tuňáka (používám tuňáka v olivovém oleji, jedna plechovka má 160 g)

  • 1 jablko

  • 2 řapíky z řapíkatého celeru (může být i víc, pokud ho máte rádi)

  • ½ hrnku hroznového vína

  • 2 lžíce vlašských ořechů

  • 1 lžíce domácí majonézy

  • ledový salát

Postup

  • Jablko nakrájejte na kostičky, celer na menší kousky a hroznové víno dle velikosti na poloviny nebo čtvrtky.
  • V míse smíchejte s vlašskými ořechy a majonézou.
  • Přidejte tuňáka a opět vše promíchejte dohromady.
  • Podávejte s ledovým salátem.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 517 kcal
Bílkoviny 42,5 g
Sacharidy 23,8 g
Tuky 28 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*