Fíkové sušenky Newtonky (paleo, bez lepku, bez mléka, bez cukru)

Fíkové sušenky

Na začátku množství mých receptů stojí jedna konkrétní surovina, ze které se rozhodnu připravit nějakou dobrotu. Poté obvykle následuje fáze googlení, kdy hledám inspiraci na recepty z dané suroviny. Když si vyberu, co bych chtěla uvařit či upéct, vytvořím vlastní verzi receptu, kterou následně testuji a ladím až do finální podoby, kterou sdílím zde na blogu.

Tentokrát jsem se rozhodla vytvořit něco ze sušených fíků. Volba padla na fíkové sušenky, tzv. Newtonky (v originále Newtons). Jedná se o tradiční americké sušenky tvořené z křehkého sušenkového těsta a plněné sladkou fíkovou náplní. Přiznám se, že originální Newtonky jsem nikdy neměla, takže nedokážu posoudit, jak moc se má verze blíží originálu. To však nic nemění na tom, že jsou naprosto vynikající. Doufám, že budou chutnat i vám.

Fíkové sušenky Newtonky (paleo, bez lepku, bez mléka, bez cukru)

Věděli jste, že

Fíky jsou zmiňované již v Bibli a dalších starověkých textech, jejich historie je dlouhá a plná příběhů. Archeologické nálezy ukazují, že naši předci jedli fíky možná již před 780 000 lety.

Fíky vám, na rozdíl od rafinovaného cukru, dodají energii z vysoce kvalitních sacharidů. Navíc se fíky mohou pochlubit značným obsahem minerálů, jako je draslík, hořčík, železo a vápník. Dále obsahují mimo dalšího také velké množství antioxidantů a vlákniny.

zdroje
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Fig, dried. FoodData Central [online]. 2020 [cit. 2021-02-11]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102632/nutrients

Počet porcí

24 sušenek

Příprava

15+10 minut

Pečení

15 minut

Suroviny

  • Sladká fíková náplň
  • 200 g sušených fíků

  • 1 pomeranč (budeme potřebovat kůru a šťávu)

  • 2 lžíce kokosového cukru

  • 1/2 hrnku vody

  • Křehké sušenkové těsto
  • 3/4 hrnku (cca 90 g) tapiokové mouky

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) mandlové mouky

  • 1/4 hrnku (cca 50 g) změklého přepuštěného másla

  • 1 žloutek

  • 2 lžíce javorového sirupu

  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Začneme přípravou fíkové náplně. Z fíků odstraníme stopku a nakrájíme je na menší kousky, stačí na čtvrtiny.
  • Nakrájené fíky dáme do hrnce společně s kůrou a šťávou z pomeranče, kokosovým cukrem a 1/2 hrnkem vody.
  • Vaříme pod pokličkou na nejmírnějším stupni 20 minut.
  • Mezitím, co se nám vaří fíková náplň, si připravíme těsto. Všechny suroviny jednoduše smícháme v míse dohromady a vytvoříme těsto, které necháme odležet v lednici.
  • Po uvaření fíkové náplně ji necháme vychladnout a následně rozmixujeme. Bude vám stačit i obyčejný tyčový mixér.
  • Poté necháme předehřát troubu na 175 °C.
  • Vyndáme těsto z lednice a mezi dvěma potravinářskými fóliemi z něj vyválíme úzký dlouhý obdélník. Osobně doporučuji si těsto rozdělit alespoň na poloviny, aby se vám s ním lépe pracovalo.
  • Na vyválený obdélník vložíme podélně doprostřed vrstvu fíkové náplně, stejně jako to děláme například při výrobě závinu.
  • Těsto přeložíme přes fíkovou náplň z jedné a z druhé strany, aby vznikl dlouhý závin. Ten poté otočíme spojem dolů a nakrájíme na jednotlivé sušenky. Z uvedeného množství by vám mělo vzniknout cca 24 sušenek.
  • Sušenky dáme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podloužkou a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 15 minut.
Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 78 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 11,2 g
Tuky 3,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*