Letos se nám urodilo tolik švestek, že už jsme pomalu nevěděli co s nimi, a tak jsem po letech vytáhla recept na domácí švestková povidla, který mám od babičky jedné své kamarádky. Postup je naprosto jednoduchý a výsledkem jsou luxusní hustá povidla. Musíte však dodržet dvě základní pravidla: vařit na nejmírnějším plameni, jinak můžete povidla spálit, a po celou dobu vaření povidla nemíchat.
Na povidla můžete použít švestky jak čerstvé, tak mražené. V případě mražených švestek je doporučuji nechat nejdříve úplně rozmrznout a poté slít přebytečnou vodu. Dále lze povidla připravit snadno také ze švestek sušených (viz níže).
Povidla využijete na přípravu různých koláčů a dalšího sladkého pečiva, například mého lahodného perníku. Hodí se také na ochucení kaše či jiné sladké snídaně. Já je mám například moc ráda ke sladkým míchaným vajíčkům.
![](https://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2020/11/Švestková-povidla-1-1024x684.jpg)
Věděli jste, že
Švestky jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Mimo jiné obsahují značné množství vitaminu C, vitaminu A, vitaminu K a draslíku.
Zdroj
Plum, raw. FoodData Central [online]. U.S. Department of Agriculture, 2020 [cit. 2020-11-28]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102693/nutrients
Povidla ze sušených švestek
Švestková povidla lze velmi snadno připravit také se švestek sušených. V tomto případě stačí sušené švestky přes noc namočit, poté vodu slít a namočené sušené švestky rozmixovat, pohodlně to zvládnete i obyčejným tyčovým mixérem. Hotová povidla můžeme dochutit špetkou skořice. Povidla ze sušených švestek není třeba nijak doslazovat.
Domácí švestková povidla
cca 300 g
5 minut
přes noc
2 hodiny
Suroviny
500 g vypeckovaných švestek
2 lžíce kokosového cukru
1 lžíce citrónové šťávy (šťáva cca z ½ citrónu)
mletá skořice
Postup
- Švestky dejte do hrnce nebo pánve, posypte kokosovým cukrem a zakápněte citrónovou šťávou.
- Takto nechte přes noc uležet.
- Poté vařte přiklopené na nejmírnějším plameni 2 hodiny. Během vaření NEMÍCHEJTE.
- Nakonec přidejte skořici podle chuti a rozmixujte, stačí obyčejným tyčovým mixérem.
Výživové údaje* | na 100 g |
---|---|
Energie | 105 kcal |
Bílkoviny | 0.8 g |
Sacharidy | 23.8 g |
Tuky | 0.5 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.