Domácí švestková povidla (Paleo, AIP, Vegan, GAPS)

Domácí švestková povidla

Letos se nám urodilo tolik švestek, že už jsme pomalu nevěděli co s nimi, a tak jsem po letech vytáhla recept na domácí švestková povidla, který mám od babičky jedné své kamarádky. Postup je naprosto jednoduchý a výsledkem jsou luxusní hustá povidla. Musíte však dodržet dvě základní pravidla: vařit na nejmírnějším plameni, jinak můžete povidla spálit, a po celou dobu vaření povidla nemíchat.

Na povidla můžete použít švestky jak čerstvé, tak mražené. V případě mražených švestek je doporučuji nechat nejdříve úplně rozmrznout a poté slít přebytečnou vodu.

Povidla využijete na přípravu různých koláčů a dalšího sladkého pečiva. Hodí se také na ochucení kaše či jiné sladké snídaně. Já je mám například moc ráda ke sladkým míchaným vajíčkům.

Věděli jste, že

Švestky jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů. Mimo jiné obsahují značné množství vitaminu C, vitaminu A, vitaminu K a draslíku.

Zdroj
Plum, raw. FoodData Central [online]. U.S. Department of Agriculture, 2020 [cit. 2020-11-28]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102693/nutrients

Množství

cca 300 g

Příprava

5 minut

Čekání

přes noc

Vaření

2 hodiny

Suroviny

  • 500 g vypeckovaných švestek

  • 2 lžíce kokosového cukru

  • 1 lžíce citrónové šťávy (šťáva cca z 1/2 citrónu)

  • mletá skořice

Postup

  • Švestky dáme do hrnce nebo pánve, posypeme kokosovým cukrem a zakápneme citrónovou šťávou.
  • Takto necháme přes noc uležet.
  • Poté vaříme přiklopené na nejmírnějším plameni 2 hodiny. Během vaření NEMÍCHÁME.
  • Nakonec přidáme skořici podle chuti a rozmixujeme, stačí obyčejným tyčovým mixérem.
Výživové údaje* na 100 g
Energie 105 kcal
Bílkoviny 0.8 g
Sacharidy 23.8 g
Tuky 0.5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*