Pečené kapustičky s dýní (Paleo, Whole30, Lowcarb)

Pečené kapustičky s dýní

Inspirace na chutné zdravé přílohy není nikdy dost, a tak tu pro vás mám tip na jednu další. Příprava těchto pečených kapustiček s dýní vám zabere jen pár minut a výsledkem je výborná barevná příloha k masu nabitá vitaminy a minerály.

Pro přípravu pečených kapustiček s dýní používám dýni máslovou, která je k dostání celoročně. V sezóně můžete využít jakoukoli vaši oblíbenou dýni a získat tak další nové chutě. Volitelně můžete do receptu přidat také kousek na kostičky nakrájené slaniny.

Věděli jste, že

Růžičkové kapustě se v angličtině říká “brussels sprouts”, neboť byla před 800 lety vyšlechtěna v Bruselu v Belgii. Tyto malé kapustičky jsou živinami nabité bomby. 100 g růžičkové kapusty obsahuje 3,5 g bílkovin, 3,5 g vlákniny, celou denní dávku vitaminu C a značné množství vitaminu A. Dále zde nalezneme menší množství vápníku, železa a sodíku. V neposlední ředě obsahuje růžičková kapusta také fytosloučeninu s názvem lutein, který může pomoci léčit či předcházet vzniku šedého zákalu, makulární degenerace, srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
BRUSSELS SPROUTS. FoodData Central [online]. [cit. 2021-04-02]. Dostupné z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1546262/nutrients
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Pečení

30 minut

Suroviny

  • 500 g růžičkové kapusty

  • 500 g máslové nebo jiné vaší oblíbené dýně (oloupané a nakrájené na kostičky)

  • 1/2 hrnku (cca 50 g) pekanových ořechů

  • 2 lžíce oleje na smažení (používám olivový olej bez chuti a vůně)

  • rozmarýn

  • pepř

  • sůl

Postup

  • Troubu necháme předehřát na 190 °C.
  • Kapustičky omyjeme a rozkrojíme na poloviny, dýni zbavíme slupky (pokud nepoužíváme dýni hokkaido) a nakrájíme na menší kostky.
  • Zeleninu dáme na plech, osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a zalijeme olejem. Vše řádně promícháme a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Navrch posypeme pekanovými ořechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 30 minut.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 251 kcal
Bílkoviny 7,9 g
Sacharidy 24,6 g
Tuky 14,5 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*