Batátová polévka (Paleo, Whole30)

Batátová polévka

Venku se nám konečně začíná oteplovat, pro hustou krémovou polévku se však stále najde místo. Já je mám ráda jako hlavní chod, a to jak k obědu nebo večeři, tak i ke snídani. Nejčastěji podávám krémové polévky s vařeným vejcem a semínky nebo s opečenou slaninou.

Dnes tu pro vás mám konkrétně batátovou polévku, kterou si na rozdíl například od mé oblíbené květákové nebo dýňové, můžete připravit celoročně. Vývar do polévky můžete použít jakýkoliv máte, sama jsem vyzkoušela kuřecí, hovězí i zeleninový a se všemi byla polévka výborná.

Batátová polévka (Paleo, Whole30)

Věděli jste, že

Batáty obsahují vysoké množství škrobu. Ten se v našem trávicím traktu rozkládá na glukózu, kterou naše buňky využívají jako zdroj energie. To dělá z batát skvělý zdroj energie pro intenzivní cvičení. Navíc obsahují batáty velké množství vlákniny, vysokou hladinu vitaminu A, draslíku, vitaminu B6 a dále také vitaminy C a E, kyselinu listovou a železo. Při přípravě batát nezapomeňte přidat alespoň malé množství zdravých tuků, zmíněné vitaminy A a E jsou totiž rozpustné v tucích a budou tak pro vaše tělo lépe vstřebatelné. Batáty konzumujte ideálně se slupkou, ve které se nachází velké množství vlákniny.

zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Počet porcí

4

Příprava

15 minut

Vaření

15-20 minut

Suroviny

  • 2-3 větší batáty (cca 1 kg)

  • 3 hrnky masového nebo zeleninového vývaru

  • 1 lžíce oleje

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1/4 lžičky mletého koriandru

  • 1/4 lžičky mletého pepře

  • špetka kajenského pepře

Postup

  • Do většího hrnce dáme lžíci oleje a obděláme na něm nakrájenou cibuli a česnek, cca 5 minut.
  • Mezitím si oloupeme a nakrájíme batáty na kostičky.
  • Nakrájené batáty přidáme do hrnce společně s kořením, promícháme a zalijeme vývarem.
  • Vaříme 10-15 minut, dokud nejsou batáty měkké.
  • Nakonec vše rozmixujeme do hladka a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 207 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 42 g
Tuky 1,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*