Tuším, že to začalo před pár lety mrkvovým dortem, na který spousta lidí koukala podezřívavě. Dnes už ale různé druhy zeleniny v dezertech jen tak někoho nepřekvapí a naopak jsou zeleninové zákusky velmi žádané. Zelenina prostě patří i do sladké kuchyně. Vašim dezertům dodá vláčnost, skvělou chuť, barvu a navíc spoustu důležitých vitaminů a minerálů.
Jednoznačným favoritem v oblasti sladkých receptů ze zeleniny je u nás doma aktuálně toto brownies z červené řepy. Za mě má všechno, co od zákusku očekávám: je vláčné, je čokoládové, vyrobené pouze z opravdových surovin, chuťově naprosto vynikající a jeho příprava zabere jen pár minut. Kdybych mohla, snědla bych ho na posezení.

Věděli jste, že
V českých supermarketech dnes již poměrně běžně narazíte na vakuově balenou předvařenou červenou řepu. Najdete ji obvykle v části s čerstvým ovocem a zeleninou v některé z chladniček. Předvařenou řepu můžete ihned po rozbalení podávat nebo zpracovat do salátů či pomazánek. Využijete ji také do teplých pokrmů a zkrátíte tak dobu vaření. Chuťově je jemnější než řepa syrová.

12
10 minut
45 minut
Suroviny
2 menší červené řepy, předem uvařené a oloupané (cca 250 g)
2 vejce
1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky
1/3 hrnku (cca 120 g) medu
1/4 hrnku (cca 60 g) rozpuštěného přepuštěného másla
1/4 hrnku (cca 30 g) nepraženého kakaa
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
Postup
- Troubu necháme předehřát na 175 °C.
- Řepu rozmixujeme na hladké pyré. Můžeme k ní přidat vejce, aby se nám lépe mixovala.
- Následně všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklé těsto dáme do formy.
- Pečeme v předehřáté troubě 45 minut.
- Před podáváním necháme brownies zcela vychladnout.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 157 kcal |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 11,9 g |
Tuky | 10,6 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.