Brownies z červené řepy

Brownies z červené řepy

Tuším, že to začalo před pár lety mrkvovým dortem, na který spousta lidí koukala podezřívavě. Dnes už ale různé druhy zeleniny v dezertech jen tak někoho nepřekvapí a naopak jsou zeleninové zákusky velmi žádané. Zelenina prostě patří i do sladké kuchyně. Vašim dezertům dodá vláčnost, skvělou chuť, barvu a navíc spoustu důležitých vitaminů a minerálů.

Jednoznačným favoritem v oblasti sladkých receptů ze zeleniny je u nás doma aktuálně toto brownies z červené řepy. Za mě má všechno, co od zákusku očekávám: je vláčné, je čokoládové, vyrobené pouze z opravdových surovin, chuťově naprosto vynikající a jeho příprava zabere jen pár minut. Kdybych mohla, snědla bych ho na posezení.

Věděli jste, že

V českých supermarketech dnes již poměrně běžně narazíte na vakuově balenou předvařenou červenou řepu. Najdete ji obvykle v části s čerstvým ovocem a zeleninou v některé z chladniček. Předvařenou řepu můžete ihned po rozbalení podávat nebo zpracovat do salátů či pomazánek. Využijete ji také do teplých pokrmů a zkrátíte tak dobu vaření. Chuťově je jemnější než řepa syrová.

Počet porcí

12

Příprava

10 minut

Pečení

45 minut

Suroviny

  • 2 menší červené řepy, předem uvařené a oloupané (cca 250 g)

  • 2 vejce

  • 1 hrnek (cca 100 g) mandlové mouky

  • 1/3 hrnku (cca 120 g) medu

  • 1/4 hrnku (cca 60 g) rozpuštěného přepuštěného másla

  • 1/4 hrnku (cca 30 g) nepraženého kakaa

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • špetka soli

Postup

  • Troubu necháme předehřát na 175 °C.
  • Řepu rozmixujeme na hladké pyré. Můžeme k ní přidat vejce, aby se nám lépe mixovala.
  • Následně všechny ingredience smícháme dohromady a vzniklé těsto dáme do formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě 45 minut.
  • Před podáváním necháme brownies zcela vychladnout.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 157 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 11,9 g
Tuky 10,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*