Domů » Vaječné palačinky
Vaječné palačinky (paleo, Whole30)

Vaječné palačinky

Jednoduché, rychlé a výborné palačinky s trochu netradičním poměrem mouky, mléka a vajec. Stejně jako klasické palačinky je můžete upravit na slano nebo na sladko, dají se využít také jako příloha k omáčkám místo knedlíků (například k mé oblíbené svíčkové).

Při smažení se palačinky na rozdíl od klasických nikdy netrhají a jdou bez problému obracet. Při otočení se mohou někdy zvedat kraje palačinky z pánve, v takovém případě stačí chvilku počkat a ony si zase samy lehnou.

Do receptu na vaječné palačinky můžete použít různé druhy hladké mouky (například špaldovou, ovesnou či celozrnnou) i mléka či jeho rostlinných alternativ. Zvolená mouka i mléko budou mít vždy trochu vliv na výslednou chuť i konzistenci palačinek. Nám se doma nejvíce osvědčila mouka tapioková a mléko kokosové.

Pokud byste potřebovali udělat jen jednu palačinku, například ke snídani pro dítě nebo jako přílohu k omáčce, použijte 1 vejce, 1 lžíci mléka a 1 lžíci mouky.

Palačinky podávejte dle chuti. Za sebe vřele doporučuji podávat palačinky s tvarohem, skyr nebo řeckým jogurtem, čímž jim dodáte další porci bílkovin a zasytí vás tak na delší dobu. Dále se k palačinkám skvěle hodí rozvařené ovoce (můžete využít i mražené) a navrch ještě pár nasekaných oříšků nebo ořechové máslo.

Vaječné palačinky (bez lepku, paleo, low fodmap)

Počet porcí

8 palačinek

Příprava

5 minut

Smažení

20 minut

Suroviny

Postup

  • V míse smíchejte nejprve mouku a mléko (pokud byste dali mouku a mléko rovnou do vajec, mohou se tvořit hrudky).
  • Přidejte vejce a sůl a vytvořte palačinkové těsto. Doporučuji míchat metličkou.
  • Na rozpálené pánvi s trochou oleje smažte jednotlivé palačinky cca 1 minutu z každé strany.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 124 kcal
Bílkoviny 6,4 g
Sacharidy 7,5 g
Tuky 7,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*