Jednoduché, rychlé a výborné palačinky s trochu netradičním poměrem mouky, mléka a vajec. Stejně jako klasické palačinky je můžete upravit na slano nebo na sladko, dají se využít také jako příloha k omáčkám místo knedlíků (například k mé oblíbené svíčkové).
Při smažení se palačinky na rozdíl od klasických nikdy netrhají a jdou bez problému obracet. Při otočení se mohou někdy zvedat kraje palačinky z pánve, v takovém případě stačí chvilku počkat a ony si zase samy lehnou.

Pokud byste potřebovali udělat jen jednu palačinku, například ke snídani pro dítě nebo jako přílohu k omáčce, použijte 1 vejce, 1 lžíci kokosového mléka a 1 lžíci tapiokové mouky.
Tento a další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin naleznete v e-knize, kterou si můžete stáhnout zde na webu zcela zdarma.
Vaječné palačinky (bez lepku, paleo, low fodmap)
8 palačinek
5 minut
20 minut
Suroviny
8 vajec
½ hrnku tapiokové mouky
½ hrnku kokosového mléka
½ lžičky soli
olej na smažení (například kokosový, avokádový nebo olivový)
Postup
- V míse smíchejte nejprve mouku a mléko (pokud byste dali mouku a mléko rovnou do vajec, mohou se tvořit hrudky).
- Přidejte vejce a sůl a vytvořte palačinkové těsto.
- Na rozpálené pánvi s trochou oleje smažte jednotlivé palačinky cca 1 minutu z každé strany.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 124 kcal |
Bílkoviny | 6,4 g |
Sacharidy | 7,5 g |
Tuky | 7,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.