Domů » Cuketové placky se slaninou
Cuketové placky (bez lepku, paleo, Whole30)

Cuketové placky se slaninou

Letos se nám urodilo větší množství cuket. Měla jsem tak možnost vyladit pár z brusu nových cuketových receptů. Kromě dříve sdílených bramboráčků z cukety to byly mimo jiné tyto cuketové placky se slaninou. Ty se skvěle hodí jako příloha například k restovaným kuřecím nebo krůtím prsům, nebo k pečenému masu.

Zároveň doporučuji přidat při podávání cuketových placek také nějaký dip. Na fotkách vidíte můj oblíbený kešu sýrovo-česnekový. Další množství jednoduchých rychlých receptů na chutné dipy najdete v mé e-kuchařce s názvem WHOLE30 RECEPTY.

Cuketové placky (bez lepku, paleo, Whole30)

Jak vidíte, cuketa rozhodně není jen nudná zelená zelenina bez chuti. Upravit ji můžeme na mnoho různých chutných způsobů. Kromě různých placek si jako přílohu můžeme připravit tzv. cuketové špagety nebo využít cuketu jako základ koprovky.

Cuketu je možné upravit také na sladko. Sama mám vyzkoušené recepty na cuketové brownies, karobovo-cuketový chlebíček (recept na něj najdete v mé e-kuchařce s názvem DEZERTY BEZ ALERGENŮ) a cuketový chlebíček s vlašskými recepty (recept již brzy zde na blogu). Dále se chystám na cuketový perník a jistě vymyslím ještě další recepty z cukety.

Cuketové placky (bez lepku, paleo, Whole30)

Zde uvedený recept na cuketové placky se slaninou je můj oblíbený, cuketové placky si však můžete jakkoli obměnit podle vlastní chuti. Vyzkoušejte různé druhy koření a bylinek. Zároveň můžete přidat i další zeleninu, například nastrouhanou mrkev. Slaninu můžete samozřejmě zcela vynechat.

Počet porcí

2 (asi 12 placek)

Příprava

10 minut

Smažení

cca 20 minut

Suroviny

  • 2 středně velké cukety (cca 600-800 g)

  • 2-3 vejce

  • 50 g (cca 4-5 plátků) slaniny

  • 2 lžíce kokosové mouky

  • 2 lžíce tapiokové mouky

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky sušené cibule

  • 1/4 lžičky sušeného česneku

  • 1/4 lžičky mletého pepře

  • sádlo nebo olej na smažení

Postup

  • Cukety omyjeme, nastrouháme nahrubo a co nejvíce z nich vyždímáme přebytečnou vodu. Doporučuji před ždímáním nastrouhané cukety prosolit a nechat pár minut odstát, aby lépe pustily vodu. Ždímat je ideální přes plátýnko, případně můžeme využít starší utěrku.
  • Vyždímanou cuketu smícháme v míse s ostatními ingrediencemi a vytvoříme si tak těsto na placky.
  • Na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo sádla poté tvoříme placky a smažíme je cca 3 minuty z každé strany.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 283 kcal
Bílkoviny 17,5 g
Sacharidy 15,1 g
Tuky 16 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*