Kdybych měla na Vánoce péct jen jeden jediný druh cukroví, byly by to jednoznačně tyhle vanilkové rohlíčky. Nejradši je mám v uvedené “paleo” verzi, kdy používám kombinaci tapiokové a mandlové mouky. Připravit je ale můžete i z mnoha dalších jiných mouk. Podrobnosti najdete v e-kuchařce VÁNOČNÍ CUKROVÍ, kde je uvedena i možnost vanilkových rohlíčků bez alergenů.
Recept na tyto vanilkové rohlíčky je jednoduchý a zaručuje úspěch i u úplných začátečníků. Díky více možnostem použitých surovin je navíc dostupný naprosto pro každého. Ať už tedy hledáte osvědčenou klasiku, chcete vyzkoušet něco nového nebo hledáte recept zcela bez alergenů, tyto vanilkové rohlíčky jsou to pravé pro vás.
Vanilkové rohlíčky můžete s hrdostí servírovat na vánočním stole nebo pěkně zabalit a využít jako milý dárek pro vaše blízké. Úspěch také zcela jistě sklidíte na všech vánočních večírcích.
Tento recept na vanilkové rohlíčky je ukázkou z mé e-kuchařky VÁNOČNÍ CUKROVÍ. Ve vánoční kuchařce najdete hned 16 tradičních i méně tradičních receptů na vánoční cukroví ve zdravější podobě. Všechny recepty si můžete připravit také ve verzi bez lepku a bez laktózy i dalších alergenů vhodné pro různé eliminační diety.
Pro přípravu vanilkových rohlíčků můžete využít speciální formičky na rohlíčky, které jsou dostupné buď klasické kovové nebo moderní silikonové, které za sebe vřele doporučuji. Využití formiček vám významně ušetří práci a čas. Zároveň není problém vanilkové rohlíčky podle receptu níže i klasicky vyválet a tvořit jednotlivé rohlíčky ručně.
Vanilkové rohlíčky bez lepku a laktózy
50-60 rohlíčků
15-20 minut
15 minut
Suroviny
1,5 hrnku (cca 180 g) tapiokové mouky/škrobu
½ hrnku (cca 50 g) mandlové mouky
½ hrnku (cca 50 g) mletých vlašských ořechů
½ hrnku (cca 100 g) změklého másla nebo ghí, možný je i kokosový olej
⅓ hrnku (cca 100 g) javorového sirupu nebo jiného sladidla
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V míse smíchejte nejprve mouky a mleté vlašské ořechy.
- Přidejte ostatní ingredience a vytvořte těsto.
V případě, že budete později ještě rohlíčky obalovat v cukru, uberte množství sladidla do těsta.
Těsto by mělo dobře držet pohromadě. Pokud se vám zdá suché a špatně drží pohromadě, přidejte trochu másla. Pokud se těsto naopak lepí, přidejte mouku. - Vytvořte jednotlivé rohlíčky. Můžete je udělat ručně nebo využít formičky na rohlíčky.
- Plech s rohlíčky dejte na chvíli do lednice a mezitím nechte předehřát troubu na 175 °C.
- Rohlíčky pečte v předehřáté troubě cca 15 minut.
- Nechte vychladnout a skladujte v lednici nebo jinde v chladu.
Výživové údaje* | na 1 rohlíček |
---|---|
Energie | 44 kcal |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 4,5 g |
Tuky | 2,7 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.