Domů » Sváteční mini bochánky
Paleo mini mazance

Sváteční mini bochánky

Jeden z receptů, který se mi dlouhé roky nedařilo vyladit, byla paleo vánočka. Už ani nespočítám, kolikrát jsem se pokusila upéct vánočku z mandlové mouky. S těstem se obvykle špatné pracovalo, a když už se mi podařilo vánočku pracně zaplést, při pečení se mi buď rozjela na placku nebo si tvar sice zachovala, ale byla tvrdá jako kámen.

Na nějako dobu jsem to s vánočkou dokonce vzdala. Ořechové mouky zkrátka fungují jinak než obilné a některé recepty s nimi připravíte jen velmi obtížně.

Paleo mini mazance

Když jsem pak ale chystala svou vánoční kuchařku plnou receptů na zdravé vánoční pečení, nedalo mi to a k paleo vánočce jsem se opět po čase vrátila.

Rozhodla jsem se, že si usnadním život a místo vánočky budu vyrábět jen bochánky/mazance, které jsou sice běžné spíše na Velikonoce, ale to není za mě vůbec důležité. Hlavně, že si pochutnáme. Navíc těsto je stejné.

Abych se vyhnula tomu, že se mi těsto při pečení rozlije po celém plechu, napadlo mě dát ho do forem na muffiny. To se ukázalo jako skvělý tah. Nejen že těsto neuteče, ale příprava je mnohem jednodušší, bochánky krásně drží tvar, jsou rovnou naporcované a za mě i moc pěkně vypadají.

Paleo mini bochánky

Tyhle krásné sváteční mini bochánky/mazance můžete použít na Velikonoce i na Vánoce, nebo kdykoli během roku jen tak jako zákusek ke kávě. Oproti klasickým mazancům jsou jednodušší na přípravu, vždy drží tvar a navíc jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy a pouze z opravdových potravin.

Mimochodem když jsem se na svém Instagramovém a Facebookovém profilu ptala, zda preferujete název mazance nebo bochánky, jednoznačně vyhrály mazance. U nás doma to vždy byly bochánky, tak si tento název nechám i zde, ale jedná se o totéž.

Paleo mini bochánky

Počet porcí

12 mini bochánků

Pečení

20-25 minut

Suroviny

  • Kvásek
  • 1/2 hrnku vašeho oblíbeného mléka (já používám mandlové nebo kokosové)

  • 1 lžíce medu

  • 1/2 kostky (cca 20 g) droždí

  • Těsto
  • 1,5 hrnku (cca 150 g) mandlové mouky

  • 1 hrnek (cca 120 g) tapiokové mouky/škrobu

  • 1/4 hrnku (cca 50 g) rozpuštěného přepuštěného másla / ghí

  • 3 lžíce (cca 60 g) medu

  • 2 žloutky

  • citrónová kůra z 1/4 citrónu

  • špetka muškátového oříšku

  • špetka soli

  • Další
  • 100 g rozinek

  • 100 g mandlí

  • vejce na potření

Postup

  • Mléko ohřejeme na tělesnou teplotu (nesmí být studené, ani příliš horké), rozpustíme v něm med, poté přidáme rozdrobené droždí a necháme tzv. vzejít kvásek (cca 15-20 minut).
  • V míse smícháme mandlovou a tapiokovou mouku se špetkou soli a nastrouhanou kůrou z citrónu a muškátovým oříškem.
  • Rozpuštěné máslo smícháme s medem a žloutky pomocí metličky.
  • Následně smícháme všechny ingredience na těsto a opatrně přimícháme kvásek.
  • Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě (například nad topením nebo v mírně vyhřáté troubě) asi 1 hodinu.
  • Po vykynutí necháme předehřát troubu na 170 °C.
  • Do těsta přimícháme rozinky a těsto poté rovnoměrně nandáme do forem na muffiny. Nebojte se toho, že jsou formy naplněné jen přibližně do poloviny výšky, těsto ještě při pečení nabyde.
  • Muffiny potřeme z vrchu rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20-25 minut, dokud nejsou bochánky na povrchu krásně hnědé.
  • Necháme vychladnout při pokojové teplotě a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 bochánek
Energie 257 kcal
Bílkoviny 4,9 g
Sacharidy 24,4 g
Tuky 16,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*