Domů » Semínkové krekry
Semínkové krekry (paleo, low carb, keto, SCD, GAPS, low FODMAP)

Semínkové krekry

Máte chuť na nějakou slanou chuťovku? Připravte si svou oblíbenou pomazánku či dip a k nim jednoduché semínkové krekry. Tipy na chutné pomazánky a dipy najdete i zde na blogu v kategorii pomazánky nebo v mé e-kuchařce s názvem Jednoduché a rychlé Whole30 recepty pro každý den, kde je obsaženo hned 10 různých receptů na jednoduché dipy, které připravíte během pár minut a vychutnat si je můžete k masu, zelenině či jako svačinku právě například se semínkovými krekry.

Domácí semínkové krekry si můžete připravit podle vlastní chuti. Vyzkoušejte různé druhy bylinek nebo přidejte další koření. Níže naleznete kombinaci semínek, která vyhovuje mně, vy si však můžete recept jakkoli upravit a vytvořit si tak ty nejlepší krekry právě pro vás.

Semínkové krekry (paleo, low carb, keto, SCD, GAPS, low FODMAP)

Věděli jste, že

Oříšky a semínka obsahují množství zdravých tuků, fytosteroly, antioxidanty, vitaminy a minerály a mohou se pochlubit některými neuvěřitelně zdraví prospěšnými vlastnostmi. I přesto bychom to s jejich konzumací neměli přehánět, neboť obsahují také antiživinu kyselinu fytovou, která na sebe váže některé minerály a brání tělu v procesu jejich vstřebávání, lektiny, které dráždí trávicí trakt, a více než přijatelní množství omega-6 mastných kyselin, které podporují vznik zánětů.

zdroj
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Semínkové krekry (paleo, low carb, keto, SCD, GAPS, low FODMAP)

Množství

cca 24 malých krekrů 5×5 cm

Příprava

5 minut

Čekání

15-20 minut

Pečení

35-40 minut

Suroviny

  • 1/2 hrnku (cca 70 g) slunečnicových nebo dýňových semínek

  • 1/4 hrnku (cca 40 g) chia semínek

  • 1/4 hrnku (cca 40 g) lněných semínek, namletých najemno

  • 1/4 hrnku (cca 35 g) sezamových semínek

  • 2 lžíce bylinek podle chuti (například sušené oregano)

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/2 hrnku vody

Postup

  • Slunečnicová, případně dýňová semínka nasekáme na menší kousky.
  • Všechna semínka poté smícháme v míse společně s bylinkami a solí.
  • Zalijeme vodou, promícháme a necháme 15-20 minut stát.
  • Následně si necháme předehřát troubu na 150 °C a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem.
  • Směs semínek rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy na plech.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C 35-40 minut. Po 15ti minutách pečení doporučuji vyndat, nakrájet těsto na čtverečky a poté nechat dopéct.
  • Necháme vychladnout a nalámeme na jednotlivé krekry.
Výživové údaje* na 1 krekr
Energie 45 kcal
Bílkoviny 1,7 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 3,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*