Medovo-česneková křidýlka (Paleo, GAPS)

Medovo-česneková křidýlka

Při přípravě elektronické kuchařky s paleo recepty jsem se snažila vybírat rozmanité recepty různých chutí, vůní a ingrediencí. Pro inspiraci jsem zabrouzdala i do asijské kuchyně, která mi doposud nebyla příliš blízká, lépe řečeno nemám s ní moc zkušeností. Líbí se mi záliba v kombinace česneku a zázvoru. A když se k tomu přidá ještě med, úspěch je zaručen.

Tato kuřecí křidýlka s medem, česnekem a zázvorem jsem si zamilovala hned na první ochutnání. Výborně se k nim hodí například různé zeleninové saláty.

Věděli jste, že

Česnek je jednou z nejstarších vyšlechtěných rostlin na světě a také jedním z nejranějších doložených příkladů rostlin, které se používali při léčbě onemocnění a udržování dobrého zdraví, a to již ve starém Egyptě, Řecku, Římě, Číně a Indii. Česnek v sobě obsahuje mnoho účinných antioxidantů a dalších léčivých látek, které bojují proti stárnutí, kardiovaskulárním onemocněním, rakovině a zánětům, podporují imunitní systém a působí proti bakteriím, plísním i virům, snižují hladinu “špatného” LDL cholesterolu a pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi.

Léčivé sloučeniny česnek uvolňuje až tehdy, je-li narušena jeho struktura (krájením, drcením, lisováním, žvýkáním). Pro uvolnění co možná nejvíce těchto sloučenin a dosažení maximálního léčivého účinku je nejlepší česnek nakrájet nebo rozmačkat a nechat při pokojové teplotě stát 10-15 minut. Tepelnou úpravou se pak většina léčivých látek v česneku ničí, proto je dobré vždy alespoň část česneku zachovat syrovou nebo ho při vaření přidávat až nakonec.

zdroje
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.

Počet porcí

2

Příprava

10 minut

Pečení

20 minut

Smažení

5 minut

Suroviny

  • 8 kuřecích křídel

  • hlavička česneku

  • 3 lžíce zázvoru (asi 30 g)

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžíce přepuštěného másla (nebo oleje vhodného na smažení při AIP eliminaci)

  • 1 lžíce medu

  • pepř (vynechte při AIP eliminaci)

  • sůl

Postup

  • Křídla očistíme, rozkrojíme na části a dáme do mísy. Osolíme a opepříme, přidáme lžíci oleje, nastrouhaný nebo nadrobno nakrájený zázvor a prolisované 3 stroužky česneku. Vše řádně promícháme a necháme odležet v lednici minimálně 30 minut.
  • Poté křídla pečeme v předehřáté troubě na 200°C 10 minut z jedné strany, otočíme a 10 minut z druhé strany.
  • V mezičase si připravíme zbytek česneku. Každý stroužek oloupeme a přes nůž naplocho rozbijeme (na stroužek česneku položíme naplocho nůž a lehce do něj praštíme dlaní).
  • Jakmile jsou křídla upečená, ve větší pánvi necháme rozpustit lžíci přepuštěného másla a lžíci medu. Poté přidáme zbytek česneku a upečená křídla, která za pomoci míchání a otáčení obalíme v medové omáčce.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 465 kcal
Bílkoviny 50,5 g
Sacharidy 18,8 g
Tuky 21,6 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*