Domů » Kokosovo-kakaové sušenky
Paleo kokosovo-kakaové sušenky (bez lepku, bez laktózy)

Kokosovo-kakaové sušenky

Máte rádi tradiční Koka sušenky? Pak si jistě zamilujete i tyto kokosovo-kakaové sušenky, které jsou oproti těm klasickým přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez rafinovaného cukru a pouze z opravdových potravin.

Recept vznikl jako snaha upéct čistě z kokosové mouky. Ta má své specifické vlastnosti. Na rozdíl od jiných druhů mouk do sebe hodně saje vodu, je tedy třeba s ní pracovat velmi opatrně a používat výrazně menší množství, než bychom použili v případě jiné mouky, aby výsledné těsto nebylo vysušené. Díky tomu je tak kokosová mouka ve většině receptů používaná pouze v malém množství jako doplněk dalších mouk.

Kromě kokosové mouky obsahuje recept na sušenky ještě kokosový cukr, který má též tendenci těsto spíše vysušovat. Nelekejte se tedy použití celého vejce na tak malé množství suchých ingrediencí. Zároveň doporučuji obecně při použití kokosové mouky nechat těsto před pečením cca 15 minut stát, aby mouka nasála vlhkost z těsta. V případě sušenek se vám díky tomu bude s těstem navíc mnohem lépe pracovat.

Počet porcí

25 sušenek

Příprava

5+5 minut

Pečení

12-13 minut

Suroviny

  • 1/4 hrnku (cca 32 g) kokosové mouky

  • 1/4 hrnku (cca 30 g) kakaového prášku (pro AIP verzi použijte karob)

  • 1/4 hrnku (cca 40 g) kokosového cukru

  • 1/4 hrnku (cca 50 g) roztopeného kokosového oleje

  • 2 lžíce datlového sirupu (nebo jiného vašeho oblíbeného hustého sirupu)

  • 2 lžíce strouhaného kokosu

  • 1 vejce (pro AIP verzi použijte tzv. želatinové vejce z 1 lžíce želatiny a 3 lžic vody)

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • 1/4 lžičky skořice

  • špetka soli

Postup

  • V míse smícháme všechny suché ingredience, tedy kokosovou mouku, kakao, kokosový cukr, strouhaný kokos, jedlou sodu a skořici.
  • Přidáme kokosový olej, vejce, datlový sirup a vanilkový extrakt a vše promícháme.
  • Vzniklé těsto necháme 15 minut odležet v lednici.
  • Poté necháme předehřát troubu na 175 °C a připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem nebo podložkou.
  • Z těsta tvoříme stejně velké kuličky, které skládáme na připravený plech. Uvedené množství surovin by vám mělo vystačit na 25 menších sušenek.
  • Každou kuličky stlačíme dlaní do tvaru sušenky.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 12-13 minut.
  • Hotové sušenky necháme vychladnout a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 malou sušenku
Energie 43 kcal
Bílkoviny 0,9 g
Sacharidy 3,6 g
Tuky 2,7 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*