Domů » Dýňové tolárky
Dýňové tolárky (Paleo, Whole30)

Dýňové tolárky

Na českém trhu najdete během zimního období hned několik druhů dýní, které můžete v kuchyni využít na mnoho různých způsobů, a to jak do sladkých, tak i slaných receptů. Jedinou dýní, kterou běžně seženete během celého roku, je dýně máslová. Z ní si můžete vyrobit například tyto skvělé dýňové tolárky, které se hodí jako příloha k omáčkám místo knedlíků. Můžete si je upravit také na sladko jako lívance.

Dýňové tolárky lze stejně dobře vytvořit i z dýně hokaido, která má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat.

Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.

Whole30 recepty

Věděli jste, že

Dýně patří mezi nejstarší známé plodiny. Na americkém kontinentně byly dle archeologických nálezů využívány již před 10 000 lety. Dýně patří mezi dobré zdroje vitaminů A, C a B. Dále jsou také zdrojem draslíku, vlákniny a antioxidantů.

zdroje:
SMITH, Bruce D. The Initial Domestication of Cucurbita pepo in the Americas 10,000 Years Ago. Science [online]. 1997, 276(5314), 932-934 [cit. 2020-03-17]. DOI: 10.1126/science.276.5314.932. ISSN 0036-8075. Dostupné z: https://www.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/science.276.5314.932.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.

Dýňové tolárky (bez lepku, paleo, whole30, low fodmap)

Počet porcí

4 porce

Příprava dýně

10 minut

Pečení dýně

1 hodina

Příprava těsta

5 minut

Suroviny

  • 1 větší máslová dýně (nebo dvě menší)

  • 1,5 hrnku (cca 200 g) tapiokové mouky

  • 3 vejce

  • 2 lžičky soli

  • máslo, ghí, sádlo nebo olej na smažení

Postup

  • Troubu předehřejte na 150 °C.
  • Dýni zbavte slupky a jader, rozkrájejte na menší kusy a dejte péct přibližně na hodinu, dokud dýně nezměkne.
  • Upečenou dýni rozmixujte a přimíchejte vejce, mouku a sůl.
  • Tolárky smažte na pánvi s trochou sádla nebo másla asi 1 minutu z každé strany.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 320 kcal
Bílkoviny 6,1 g
Sacharidy 55,5 g
Tuky 8,1 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*