Na českém trhu najdete během zimního období hned několik druhů dýní, které můžete v kuchyni využít na mnoho různých způsobů, a to jak do sladkých, tak i slaných receptů. Jedinou dýní, kterou běžně seženete během celého roku, je dýně máslová. Z ní si můžete vyrobit například tyto skvělé dýňové tolárky, které se hodí jako příloha k omáčkám místo knedlíků. Můžete si je upravit také na sladko jako lívance.
Dýňové tolárky lze stejně dobře vytvořit i z dýně hokaido, která má navíc tu výhodu, že se nemusí loupat.
Další podobné jednoduché a rychlé recepty z dostupných surovin vhodné (nejen) pro program Whole30 naleznete v e-kuchařce WHOLE30 RECEPTY.
![Whole30 recepty](https://www.receptyprozivot.cz/wp-content/uploads/2022/11/Whole30_mocup_final_stred-1024x860.jpg)
Věděli jste, že
Dýně patří mezi nejstarší známé plodiny. Na americkém kontinentně byly dle archeologických nálezů využívány již před 10 000 lety. Dýně patří mezi dobré zdroje vitaminů A, C a B. Dále jsou také zdrojem draslíku, vlákniny a antioxidantů.
zdroje:
SMITH, Bruce D. The Initial Domestication of Cucurbita pepo in the Americas 10,000 Years Ago. Science [online]. 1997, 276(5314), 932-934 [cit. 2020-03-17]. DOI: 10.1126/science.276.5314.932. ISSN 0036-8075. Dostupné z: https://www.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/science.276.5314.932.
CONNELL, Heather a Julia MARANAN. Poznejte paleo superpotraviny: nejlepší paleo potraviny pro spalování tuků, tvorbu svalů a dosažení optimálního zdraví. Přeložil Lenka Marie ČAPKOVÁ. Praha: Synergie Publishing SE, [2015]. ISBN 978-80-7370-382-0.
Dýňové tolárky (bez lepku, paleo, whole30, low fodmap)
4 porce
10 minut
1 hodina
5 minut
Suroviny
1 větší máslová dýně (nebo dvě menší)
1,5 hrnku (cca 200 g) tapiokové mouky
3 vejce
2 lžičky soli
máslo, ghí, sádlo nebo olej na smažení
Postup
- Troubu předehřejte na 150 °C.
- Dýni zbavte slupky a jader, rozkrájejte na menší kusy a dejte péct přibližně na hodinu, dokud dýně nezměkne.
- Upečenou dýni rozmixujte a přimíchejte vejce, mouku a sůl.
- Tolárky smažte na pánvi s trochou sádla nebo másla asi 1 minutu z každé strany.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 320 kcal |
Bílkoviny | 6,1 g |
Sacharidy | 55,5 g |
Tuky | 8,1 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.