Jako dítě jsem milovala mámin kakaový koláč z kefíru politý čokoládovou polevou a posypaný kokosem. Netrvalo tedy dlouho a vytvořila jsem jeho zdravější alternativu. Pokud stejně jako já milujete čokoládu, jistě si oblíbíte i tento koláč.

Věděli jste, že
Hořká čokoláda obsahuje ze všech potravin nejvíce flavonoidů, antioxidantů, které mohou významně zlepši krevní tlak, bránit vzniku krevních sraženin, zpomalit oxidaci LDL cholesterolu (snížit pravděpodobnost jeho přilnutí ke stěnám tepen) a omezit zánět. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace malého množství hořké čokolády dokáže snížit riziko infarktu i omezit inzulinovou resistenci, což je hlavní problém při cukrovce. Tyto účinky se však výrazně snižují, pokud je čokoláda konzumovaná s mlékem nebo v podobě mléčné čokolády.
zdroje
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.
SERAFINI, Mauro, Rossana BUGIANESI, Giuseppe MAIANI, Silvia VALTUENA, Simone DE SANTIS a Alan CROZIER. Plasma antioxidants from chocolate. Nature [online]. 2003, 424(6952), 1013-1013 [cit. 2020-05-10]. DOI: 10.1038/4241013a. ISSN 0028-0836. Dostupné z: http://www.nature.com/articles/4241013a
12
15-20 minut
50 minut
Suroviny
- Těsto
1 zralý plantain
1/2 hrnku nepraženého kakaa
1 hrnek kokosového mléka
4 lžíce medu
4 vejce
2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
- Čokoládová poleva
50 g kvalitní čokolády bez mléka a cukru
1 lžička přepuštěného másla
- Posyp
strouhaný kokos
Postup
- Troubu předehřejeme na 170°C.
- Ingredience na těsto rozmixujeme a těsto nalijeme do dortové formy.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut, dokud není těsto upečené.
- Necháme lehce vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
- Necháme vychladnout v lednici.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 154 kcal |
Bílkoviny | 4,1 g |
Sacharidy | 14 g |
Tuky | 9 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.