Boršč

Musím se přiznat, že jsem asi nikdy nejedla boršč, který připravil někdo jiný. V rodině jsme ho nedělali a v restauraci by mě dřív ani nenapadlo si ho dát. Můj muž má ale boršč rád, a tak jsem se ho jako dobrá žena musela naučit. 🙂

Prošla jsem spoustu receptů na internetu a vyzkoušela několik možností, zeleninu na kostičky nebo nastrouhanou, různé druhy hovězího masa, s vývarem, s vodou, v pomalém hrnci i na plotně, vyhrála jsem si i s poměry jednotlivých ingrediencí. Nakonec jsem spokojená s verzí, kterou najdete níže. U nás už boršč jedině takto.

Než začnete se samotným borščem, připravte si nejprve hovězí vývar. Můžete si ho uvařit víc a co vám zbyde, použít do dalších receptů. Já připravuji hovězí vývar z jedné morkové kosti a půl kila hovězího předního. Maso pak nakrájím do polévky. Nejradši mám přípravu v pomalém hrnci, který zapnu, než jdu spát, a ráno mám připravený vývar.

Věděli jste, že

Řepa je dobrým zdrojem vitaminu B a manganu. Dále obsahuje sloučeniny, které mají schopnost uvolňovat a rozšiřovat krevní cévy a tím napomáhají snižovat krevní tlak.

zdroj
Vegetable of the month: Beets. Harvard Health [online]. 2018 [cit. 2020-04-22]. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vegetable-of-the-month-beets

Počet porcí

4

Příprava

10 minut

Vaření

20 minut

Suroviny

  • 500 g hovězího masa (doporučuji hovězí přední)

  • morková kost (volitelně)

  • 3 červené řepy

  • 2 mrkve

  • 1 cibule

  • 1 hrnek bílého zelí (cca 100 g), nakrájeného na nudličky nebo nastrouhaného

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • 1 lžíce octa

  • 2 bobkové listy

  • 2 kuličky nového koření

  • 2 kuličky černého pepře

  • 2 lžičky soli

Postup

  • Nejprve si z masa a morkové kosti připravíme hovězí vývar. Já používám pomalý hrnec, do kterého dám maso, kost a zaleji cca 1,5 litrem vody. Nechávám táhnout 8 hodin na stupni I, ideálně přes noc.
  • Na přípravu boršče si nakrájíme cibuli nadrobno, řepu a mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Vše osmahneme v hrnci na lžíci oleje do změknutí, cca 10 minut.
  • Zeleninu zalijeme 1 litrem vývaru a přidáme všechny ostatní ingredience: nakrájené uvařené maso a zelí, ocet a veškeré koření.
  • Přivedeme k varu, 10 minut povaříme a můžeme podávat.
Výživové údaje* na 1 porci
Energie 297 kcal
Bílkoviny 23,6 g
Sacharidy 35,4 g
Tuky 6,9 g

* Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*