Domů » Citrónový chlebíček
Citrónový chlebíček (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Citrónový chlebíček

V článku 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů jsem s vámi sdílela spoustu různých tipů a možností, jak v receptech na dezerty nahradit nejčastější alergeny, tedy lepek, mléko, vejce, ořechy a sóju. Příkladem, jak může takové pečení bez alergenů vypadat v praxi, je třeba tento citrónový chlebíček.

Základ těsta chlebíčku tvoří mé oblíbené plantainy. Ty se skvěle hodí jako náhrada mouky, neboť jsou hodně moučné. Plantainy jsou přirozeně bezlepkové, díky čemuž bývají oblíbené mezi celiaky. Dostatečně zralé plantainy jsou navíc dost sladké, aby posloužily zároveň jako sladidlo.

Dále jsem do těsta použila mou oblíbenou kombinaci mouk, kterou je mandlová mouka a tapioková mouka. Mandlovou mouku můžete snadno zaměnit za mouku z tygřích ořechů, čímž vytvoříte chlebíček vhodný i při AIP eliminaci či alergii na ořechy. Více informací o tygřích ořechách, které ve skutečnosti vůbec ořechy nejsou, naleznete v již zmíněném článku 7 tipů, jak na přípravu sladkých jídel bez alergenů.

V neposlední řadě je důležitou součástí těsta olej. Můžete použít víceméně jakýkoli váš oblíbený, já používám nejčastěji olivový bez chuti a vůně, avokádový nebo kokosový.

Citrónový chlebíček (bez lepku, paleo, AIP, vegan)

Počet porcí

1 chlebíček / 10 plátků

Příprava

10 minut

Pečení

45 minut

Recept na citrónový chlebíček a mnoho dalších skvělých sladkých receptů naleznete v mé kuchařce DEZERTY BEZ ALERGENŮ. Všechny recepty obsažené v kuchařce jsou přirozeně bez běžných alergenů, tedy lepku, laktózy, vajec, ořechů, sóji a dalších. Zároveň jsou vhodné také při eliminační fázi autoimunitního protokolu.

Dezerty bez alergenů

V elektronické kuchařce Dezerty bez alergenů naleznete celkem 50 receptů na chutné zdravé dezerty neobsahující běžné alergeny, tedy lepek, laktózu, vejce, ořechy, sóju a další. Veškeré recepty zároveň splňují zásady paleo stravy a jsou vhodné i při AIP eliminaci, ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka) či veganském způsobu stravování. Kompletní seznam receptů včetně vybraných celých receptů naleznete v ukázce, kterou si můžete stáhnout zcela zdarma.

Výživové údaje* na 1 plátek
Energie 188 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 22,8 g
Tuky 9,8 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*