Domů » Měkké zázvorové sušenky
Měkké zázvorové sušenky (Paleo)

Měkké zázvorové sušenky

Když jsem před lety poprvé ochutnala zázvorové sušenky, vůbec jsem nechápala, co na tom všichni mají, nijak zvlášť mě chuť zázvoru ve sladkých sušenkách neoslovila. O pár let později mám na kontě hned dva své vlastní recepty na zázvorové sušenky, na kterých si upřímně pochutnám. Kromě zde uvedeného receptu najdete ještě jeden v mé e-kuchařce Vánoční cukroví.

Pro tento recept na měkké zázvorové sušenky jsem se inspirovala receptem na Soft and Chewy Ginger Cookies na blogu Living Healthy With Chocolate, který jsem si trochu upravila. Z uvedeného množství surovin vytvoříte celkem 24 poměrně velkých sušenek o průměru 6-7 cm. Pokud by vám to přišlo moc, doporučuji použít poloviční množství surovin. Nebo můžete dát část hotových zázvorových sušenek do mrazáku.

Věděli jste, že

Kořen zázvoru lékařského hrál po staletí důležitou roli v asijské a indické medicíně, především při podpoře trávení. Podněcuje totiž tvorbu trávicích šťáv, neutralizuje kyseliny a omezuje stahy střev. Prokázány byly také jeho účinky proti nevolnosti. Nejlépe funguje, pokud si zázvor (čerstvý, sušený nebo v tabletě) vezmete před situací, v níž se nevolnost dostavuje. Účinně pomáhá i při ranních nevolnostech.

V posledních letech se objevují výzkumy prokazující schopnost zázvoru bojovat proti zánětu, díky čemuž může hrát roli v prevenci rakoviny a zpomalování růstu nádorů. Dále pomáhá tlumit bolest a otok u osob s artritidou a může zabírat proti migréně.

zdroj
ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader’s Digest, 2010. ISBN 9788074061073.

Počet porcí

24 sušenek <br>(Ø 6-7 cm)

Příprava

10+5 minut

Pečení

10-12 minut

Suroviny

  • 2 hrnky (cca 200 g) mandlové mouky

  • 1 hrnek (cca 120 g) tapiokové mouky/škrobu

  • 1/2 hrnku (cca 100 g) změklého přepuštěného másla

  • 1/2 hrnku (cca 80 g) kokosového cukru

  • 4 lžíce (cca 80 g) medu

  • 2 lžíce vody

  • 1 vejce

  • 2 lžičky mletého zázvoru

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

Postup

  • V míse smícháme mandlovou mouku, tapiokovou mouku, kokosový cukr, mletý zázvor, skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a jedlou sodu.
  • Přepuštěné máslo vyšleháme.
  • Za stálého šlehání přidáme med.
  • Do másla s medem přimícháme 2 lžíce vody a vejce.
  • Následně vše smícháme dohromady a vytvoříme těsto na sušenky.
  • Těsto necháme cca hodinu odpočinout v mrazáku, aby se nám s ním lépe pracovalo.
  • Poté předehřejeme troubu na 175 °C.
  • Těsto si rozdělíme na 24 přibližně stejně velkých částí, ze kterých tvoříme koule a skládáme je na plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou. Každou kouli splácneme dlaní na výšku asi 1,5 cm.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 10-12 minut.
  • Hotové sušenky necháme zcela vychladnou v lednici.
Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 133 kcal
Bílkoviny 2,1 g
Sacharidy 11,5 g
Tuky 8,9 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*