Máte rádi čokoládu? Pak si jistě zamilujete i čokoládový lávový dort (anglicky chocolate lava cake nebo molten chocolate cake, česky také čokoládový fondant).
Lávový dortík je na krajích pěkně upečený a uvnitř plný vynikající sladké čokoládové náplně. Podávejte ho ještě teplý a užijte si bohatou chuť horké čokolády, která z něj po rozkrojení vytéká. Při podávání můžete pro oživení přidat ještě kopeček vanilkové zmrzliny či maliny nebo jahody, které jsou v kombinaci s čokoládou prostě skvělé.

2
5-10 minut
10-12 minut
Suroviny
50 g kvalitní hořké čokolády
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce tapiokové mouky
1-2 lžíce medu nebo javorového sirupu (podle toho, jak máte sladkou čokoládu)
1 vejce
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
kokosový olej a kakaový prášek na vymazání a vysypání formiček
Postup
- Zapneme troubu a necháme ji předehřát na 200 °C.
- Čokoládu dáme do misky společně s kokosovým olejem a rozpustíme na vodní lázni (tzn. misku s čokoládou a kokosovým olejem dáme do menšího hrnce s horkou vodou tak, aby se ideálně nedotýkala dna hrnce).
- Mezitím si připravíme formičky na dortíky, které si vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kakaem. Můžete použít například formy na muffiny.
- Jakmile je čokoláda rozpuštěná, sundáme ji z vodní lázně, přidáme med nebo javorový sirup a promícháme. Doporučuji použít metličku.
- Poté přimícháme vejce a vanilkový extrakt a nakonec špetku soli a tapiokovou mouku.
- Hotové těsto vylijeme do připravených formiček a dáme do trouby.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 10-12 minut.
- Po vyndání z trouby necháme minutku vychladnout a poté vyklopíme z formiček a ještě teplé podáváme.
Výživové údaje* | na 1 porci |
---|---|
Energie | 312 kcal |
Bílkoviny | 5,6 g |
Sacharidy | 23,9 g |
Tuky | 22,3 g |
*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.