Domů » Kokosovo-citrónové AIP sušenky
Kokosovo-citrónové AIP sušenky (AIP, paleo, vegan)

Kokosovo-citrónové AIP sušenky

V poslední době jsem si oblíbila výrobu domácích sušenek, a tak jsem se rozhodla vytvořit jeden recept i pro AIP. Sušenky jsou tedy nejen bez obilovin a mléčných výrobků, jak je u mě zvykem, ale zároveň také bez vajec a ořechů. Přesto jsou výborné a navíc svěží díky citrónu. Zkoušela jsem i verzi s pomerančem a za mě citrón jednoznačně vyhrává.

Hlavní ingrediencí těchto kokosovo-citrónových sušenek je kokosové máslo. Pro více informací o kokosovém másle mrkněte do popisu u receptu na můj pomerančovo-kokosový dort. Recept na domácí kokosové máslo najdete zde.

Pokud byste chtěli hotové sušenky obohatit ještě o kokosovou polevu, můžete smíchat roztopené kokosové máslo (cca 4-6 lžic) a podle chuti přidat vaše oblíbené sladidlo.

Kokosovo-citrónové AIP sušenky (AIP, paleo, vegan)

Proč “AIP” sušenky? AIP (autoimunitní protokol) je doplňkový přístup pomáhající při léčbě autoimunitních i některých dalších chronických onemocnění založený na úpravě stravy a životního stylu. Základ stravování v tzv. AIP eliminaci vychází z paleo stravy, ze které navíc vylučuje vejce, lilkovitou zeleninu, ořechy a semínka, ghí (přepuštěné máslo), kakao, koření z plodů a semen rostlin a kávu.

Pro více informací o AIP mrkněte na web AIP certifikované koučky Lucky Podolové luckyaip.cz. Další recepty vhodné pro AIP eliminaci pak najdete i zde u mě na blogu označené štítkem “AIP“.

Další skvělé sladké recepty vhodné (nejen) při AIP eliminaci naleznete v mé kuchařce DEZERTY BEZ ALERGENŮ.

Dezerty bez alergenů

Kokosovo-citrónové sušenky (bez lepku, paleo, AIP, low-fodmap)

Počet porcí

20

Příprava

10+5 minut

Pečení

12 minut

Suroviny

Kokosovo-citrónové AIP sušenky (AIP, paleo, vegan)

Postup

  • Do roztopeného kokosového másla nastrouhejte kůru z citrónu a vymačkejte citrónovou šťávu.
  • Přidejte javorový sirup a vanilkový extrakt a vše promíchejte.
  • Zvlášť smíchejte všechny suché ingredience, tedy tapiokovou a kokosovou mouku, kokosový cukr a jedlou sodu.
  • Vše smíchejte dohromady a vytvořte si těsto na sušenky, které nechte 15 minut odležet v lednici.
  • Poté nechte předehřát troubu na 175 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem nebo podložkou.
  • Z těsta tvořte stejně velké kuličky, které skládejte na připravený plech. Každou kuličku ještě stlačte dlaní do tvaru sušenky.
  • Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 12 minut.
  • Hotové sušenky nechte vychladnout a můžete podávat.
Výživové údaje* na 1 sušenku
Energie 98 kcal
Bílkoviny 0,94 g
Sacharidy 7,5 g
Tuky 7,2 g

*Uvedené nutriční hodnoty jsou pouze orientační, záleží na konkrétních použitých surovinách a jejich přesném množství.

4 Komentářů

  1. Dobrý den jde nějak nahradit kokosové máslo… Třeba za Ghi.? Nikde ho u nás nemohu totiž sehnat děkuji

    • Pěkný den, obávám se, že to nebude dobré. Kokosové máslo je dost specifické a je základem celého receptu. Koupíte ho snadno online a často i za dostupnou cenu. Někdy se prodává pod názvem “kokosový krém”. Případně pokud máte výkonný mixér, mělo by jít kokosové máslo vyrobit i doma. V tomto případě bych určitě zvolila bio kokos, který není tolik vysušený.

  2. Dobrý den, prosím kokos nepatří mezi ořechy? Řeším právě alergii na ořechy. Děkuji

    • Kokos patří mezi ovoce a může být dobře tolerován i v případě alergie na ořechy.
      Další podobný případ jsou tzv. tygří ořechy (seženete také pod názvem zemní mandle), což jsou ve skutečnosti malé hlízky. Moukou z nich dobře nahradíte mandlovou mouku v receptech.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*